Klimaattop

Peters huis is uitzonderlijk groen: energielabel A++++

01 november 2021 17:09
De boerderij van Peter krijgt energielabel A++++ Beeld © EditieNL

Wereldleiders komen deze week bijeen in Glasgow voor de COP26, ook wel bekend als de klimaattop. Er moeten concrete plannen gesmeed worden om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden. Ondertussen blijft ook de vraag: wat kunnen we zelf doen? Zorgen voor een huis met een goed energielabel, dacht Peter Spelt. Na een flinke verduurzamingsslag heeft de boerderij namelijk het uitzonderlijk groene label A++++ gekregen.

Energielabels laten zien hoe zuinig een woning is. Eigenaren zijn tegenwoordig verplicht om zo'n label te laten zien aan een koper of huurder. Woningen kunnen een energielabel krijgen in de klassen A++++ (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig). De A++++ van Peters woning is dan ook een behoorlijk hoge score.

Peter zit in de bouw en heeft flink werk gemaakt om de boerderij in het Overijsselse Hertme energiezuinig te maken. "De schil moet goed zijn: dus je vloer, dak en spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur)", zegt hij tegen EditieNL. "We hebben ook de vloeren geïsoleerd, waardoor je verschillende compartimenten hebt en je heel makkelijk een ruimte apart kunt verwarmen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat kunnen we verwachten van de klimaattop in Glasgow?

Op de begane grond is er een waterwarmtepomp en op de verdieping erboven gebruiken ze juist een koelplafond. Toch was het geen makkelijke klus: "Het huis is enorm groot en ook nog oud, dat zorgt ervoor dat het lastig is. Er zit een paar duizend uur in." Als straks de zonnepanelen liggen, zal de boerderij zelfs energie leveren.

Isolatie

Je krijgt zo'n energielabel niet zomaar. "Ze worden uitgegeven door gecertificeerde adviseurs", vertelt Suzanne Hoogers van Milieu Centraal. "Er komt iemand langs die de woning komt bekijken." Maar wat telt er dan mee om een goed energielabel te krijgen?

Als je een beter energielabel wil en dus je huis wil verduurzamen, begint dat bij de isolatie en de installatie waarmee wordt verwarmd. "De isolatie is heel belangrijk voor zo'n label, dat zorgt dat de warmtevraag wordt beperkt. En bij een betere isolatie wordt ook ventilatie belangrijk." Een hoop waar je op moet letten dus. 

"Er wordt ook gekeken naar andere factoren, zoals het koelen in de zomer bijvoorbeeld", zegt Hoogers. "En of een woning klaar is voor een toekomst zonder aardgas."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore