Ga naar de inhoud
'Slecht voor slaapritme'

Nathalie heeft al anderhalve maand geen daglicht in huis door reclamedoek

Het reclamedoek bij het appartementencomplex Beeld © Nathalie Cijntje

Ze ontbijt in het donker, luncht in het donker en dineert in het donker. Nathalie Cijntje heeft binnenshuis al anderhalve maand nauwelijks daglicht gezien. Voor haar appartementencomplex in Rotterdam staan steigers met een enorm reclamedoek dat het zicht en de lichtinval belemmert. Nathalie wordt er down van en haar werk lijdt eronder, zegt ze. Wat kan te weinig daglicht eigenlijk met een mens doen?

Sinds september staan er steigers voor de deur. Twee weken later werd het reclamedoek geplaatst, onder het mom van 'werkzaamheden aan de gevels', vertelt Nathalie tegen EditieNL. Die werkzaamheden hebben inmiddels nog steeds niet plaatsgevonden. "Ik word er depressief van en mijn werk lijdt eronder. Ik merk dat ik moeite heb met thuis zijn", vertelt de 33-jarige bewoonster. "Ik ga dan toch maar buiten een boterham eten, terwijl ik eigenlijk binnen wil zijn."

Groot
Lees ook:
Groot deel Nederlanders krijgt te weinig licht: enorm effect op onze gezondheid

In de avond, als Nathalie juist minder licht wil, gaan er lampen aan om het reclamedoek te verlichten. Om hieraan te ontsnappen slaapt ze soms ergens anders. "Ook is het appartement inbraakgevoelig door de steigers. Dat maakt me bang, want ik ben een alleenstaande moeder."

Gevelwerkzaamheden

En het gaat niet alleen om het gevoel van Nathalie: het is ook wettelijk verboden wat het verhuurbedrijf doet. Een gebouw mag alleen in de steigers gezet worden als er daadwerkelijk wordt verbouwd. Dat is nog altijd niet het geval, terwijl de geplande einddatum 16 september was, zo blijkt uit een brief.

Als goedmakertje heeft het verhuurbedrijf Nathalie en de andere bewoners eenmalig 500 euro korting op de huur aangeboden. Die heeft Nathalie afgeslagen. De verhuurder verdient volgens haar 99.000 euro per reclame. De verhuurder zegt overigens dat dit niet klopt. "Hij heeft nu drie keer een doek opgehangen, dus die vijfhonderd euro stelt voor hem weinig voor", zegt Nathalie. Bovendien weegt de korting niet op tegen het woongenot dat nu is afgepakt. "Als ik thuiskom zet ik eerst alle lichten en zelfs kaarsen aan. Alleen op de slaapkamer is er licht, dat is onmenselijk." 

Duizend lux

Weinig daglicht is niet alleen niet fijn, maar ook nog eens ongezond, vertelt Marijke Gordijn, chronobiologe en medeoprichter van The Good Light Group. "Overdag hebben we echt duizend lux – een eenheid die de hoeveelheid licht op een bepaald oppervlak aangeeft – op onze ogen nodig. Binnen krijgen we dat bijna niet", zegt ze. 

Zo
Lees ook:
Zo creëer je in één klap meer daglicht en ruimte

Op de korte termijn zorgt dat voor een slechtere stemming en minder creativiteit, maar als het langer doorgaat worden de gevolgen ook groter. "Je bent vatbaarder voor ziekten. Op de lange termijn ontstaat er risicovorming voor hart- en vaatziekten, maar ook hersenziekten zoals dementie." Of je er ook depressief van wordt, vindt Gordijn lastig te zeggen. "Maar stemmingsstoornissen en slaapproblemen gaan wel vaak hand in hand."

Chronische slaapproblemen

Als je een paar nachten niet slaapt hoef je overigens niet gelijk bang te zijn voor allerlei kwaaltjes. Om echt ziek te worden moet je chronische slaapproblemen hebben. "Eén nacht minder slapen betekent niks slechts. Je voelt je niet fit", zegt Gordijn. Maar slaap is naast goed eten en bewegen wel een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. "Als je niet goed slaapt voel je je niet fit. Je maakt dan eerder slechte voedselkeuzes en hebt geen zin om te bewegen."

Biodynamisch
Lees ook:
Biodynamisch licht: de kracht van daglicht op de werkvloer

Het beste wat Nathalie nu kan doen is meerdere keren per dag naar buiten voor een wandeling, denkt Gordijn. "Buiten kun je wel 50.000 lux of meer op je ogen krijgen, daar is altijd genoeg licht." Ook kunstlicht is een optie. "Huidige ledverlichting bootst het daglicht al een beetje meer na dan vroegere tl-buizen en gloeilampen."

Donker
Lees ook:
Donker huis? 5 simpele manieren om daglicht te faken

'Kort lontje'

Nathalie merkt de impact van nauwelijks licht hebben na anderhalve maand al sterk. "Ik heb echt een kort lontje op mijn werk. Ik ben op alle vlakken minder scherp", zegt ze. "Ik merk dat ik gewoon niet tot mijn recht kom en ik laat steken vallen. Vanochtend had ik geen zin om op te staan. Zo herken ik mezelf niet."

Reactie verhuurbedrijf

 VP&A Groep, het verhuurbedrijf dat de appartementen verhuurt, laat dinsdag aan EditieNL weten de volgende reactie te hebben voor de huurders:

"Op 2 september 2021 en op 13 september 2021 bent u schriftelijk geïnformeerd over de voorgenomen werkzaamheden, respectievelijk de duur van de werkzaamheden aan het gebouw Oude Binnenweg 45. De eigenaren van het gebouw hebben het recht het pand te inspecteren, respectievelijk te herstellen waar nodig. Zoals duidelijk in het huurcontract staat, moet u bijbehorende overlast gedogen.

De laatste grote opknapbeurt aan het gebouw was in 2017. Alle benodigde vergunningen zijn door de gemeente verleend. Helaas laat de aannemer ons in de steek (waardoor het langer duurt voor er werkzaamheden kunnen plaatsvinden, red.). We doen ons best dit probleem op te lossen. Inmiddels heeft inspectie incidenteel plaatsgevonden. Zoals u schriftelijk is medegedeeld gaat de overlast tot 16 november duren. Gezien de overlast die u ondervindt met betrekking tot het doek en de stelling bieden wij u een vergoeding van 500 euro aan."

       

Eva's
Lees ook:
Eva's studentencomplex is net een sauna: 'Soms wel 40 graden'