Nu de prijs van aardgas door het dak gaat, zoeken veel mensen naar andere manieren om gas te produceren. Een melkveehouder in Lutten weet gas te produceren uit koeienmest, en een vergistingsbedrijf uit Bunschoten-Spakenburg weet gas te produceren uit levensmiddelen, zoals croissantjes, visafval, pindakaas.
Gas produceren kan op veel verschillende manieren. Zo kun je gas halen uit slib, dat ontstaat bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Ook kun je gras vergisten om het om te vormen tot gas. Daarnaast kun je koeienmest omzetten tot gas. Melkveehouder Erik Back doet dat laatste al twee jaar.
Biogas
"Met een groot apparaat verwarmen we de koeienmest tot 42 graden en daarmee krijg je bacteriegroei", legt hij uit aan Editie NL. Deze bacteriën zorgen er dan voor dat er biogas geproduceerd wordt. "En met een andere installatie zetten we het biogas om tot groen gas, zodat het rechtstreeks op het aardgasnet ingevoerd kan worden."

Back produceert gas voor ongeveer 300 huishoudens. "Op jaarbasis is dat tussen de 350.000 en 400.000 vierkante meter gas." Voor zijn productie gebruikt hij mest van andere boeren.
De manier waarop Back zijn gas produceert is duurzaam. "Want in plaats van methaan stoten wij CO2 uit. Methaan is veel schadelijker dan CO2, en bovendien gebruiken we de CO2 opnieuw voor plantjes, die er vervolgens weer zuurstof van maken."
Oude vis en worstjes
Naast mest kun je ook gas produceren van oud voedsel. Bij Arie van de Groep en Zonen BV uit Bunschoten-Spakenburg maken ze gas uit van alles: visafval, overgebleven worstjes, croissantjes en nog veel meer. "Alles wat uit de levensmiddelenindustrie komt, gebruiken wij", vertelt voorzitter Joost de Jongh aan Editie NL.

Al het voedsel waar iets mis mee is of niet meer gegeten kan worden, eindigt bij het bedrijf om er gas van te maken. "En uiteindelijk is dat gas voor op de algemene gasleiding."
Om het gas te maken wordt er gebruik gemaakt van een fermentatieproces. "Dus uit de levensmiddelenproducten ontstaan bacteriën, en die zetten we op een hoge temperatuur om in gas. Dat is een af en aan proces."
Huishoudens
Het bedrijf zou, als ze in een keer de kranen omzetten, alle inwoners van Bunschoten-Spakenburg kunnen voorzien van gas. "En we hebben plannen om uit te breiden, dus we hopen dat we heel Amersfoort kunnen voorzien van gas. We gaan toe naar 64 miljoen kuub gas per jaar."