Ga naar de inhoud
Eerste testfase

Wond genezen met bliksempleister: 'Stroomstootjes schudden cellen wakker'

Werd van der Horst wordt behandeld door middel van de pleister

Een open wond genezen met bliksem. Dat klinkt bizar, maar toch ziet het bedrijf Plasmacure er toekomst in. Zij hebben pleisters ontwikkeld, die door middel van een soort gecontroleerde bliksem open wonden van een week, maand of zelfs een jaar oud kunnen genezen.

Is dit het nieuwe wondermiddel om open wonden te herstellen? Uit een eerste testfase zijn, van de twintig open wonden, er twaalf hersteld binnen gemiddeld acht weken.

Zo'n 170.000 mensen hebben jaarlijks last van chronische open wonden. Ongeveer 2500 mensen krijgen daardoor jaarlijks te maken met een amputatie van bijvoorbeeld een arm, been of teen, zoals Werd van der Horst.

Diepe wond

Van der Horst heeft diabetes type 2. Hij liep zijn open wond op na een val van zijn fiets. "Toen is er een wond op mijn tenen gekomen, en dat geneest heel moeilijk door de doorbloeding", vertelt hij aan Editie NL. "Een teen was zwart en is verwijderd. Een maand daarna hebben ze de andere teen ook verwijderd. Dus het is een behoorlijk diep gat geweest."

Acute
Lees ook:
Acute amputatie in de auto: 'Het gebeurt niet mooi, maar snel'

Voor zijn open wond wordt hij behandeld met de bliksempleister. "Het is door de behandeling stukken beter geworden, ongelooflijk hoe snel dat is gegaan." De behandeling werkt met gasontlading van buitenaf. "Je krijgt een gecontroleerde bliksem in de luchtlaag", vertelt Bas Zeper, oprichter van Plasmacure, aan EditieNL.

Cellen stimuleren

Door de pleister worden bacteriën gedood. "In een langdurige open wond zijn die bacteriën het probleem. Daarnaast verbeter je de doorbloeding." De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat de wond sneller geneest. "De cellen stimuleer je en daardoor help je de wond naar een genezingsproces."

Man
Lees ook:
Man gewond naar ziekenhuis na 'aanval met hakbijl' in Eindhoven

Martijn van Griensven, hoogleraar regeneratieve geneeskunde, is enthousiast over de bliksempleister. "Cellen reageren goed op de stroomstootjes, want er komt extra zuurstof in de omgeving, dat willen cellen graag hebben." Daarnaast maak je de cellen wakker. "In chronische wonden zijn de cellen slapend. Als ze wakker worden, beginnen ze te delen en meer huid te maken", vertelt hij aan Editie NL.

Meer testen

Wel denkt hij dat de pleister eerst bij meer mensen getest moet worden om aan te tonen dat het werkt. "Als ze dat aangetoond hebben, dan moet je het eigenlijk standaard inzetten bij wondzorg. Dan is voorkomen beter dan genezen."

Maar de pleister zal niet voor iedereen werken. "Dus je moet weten bij welke situaties het wel en niet werkt."