Ga naar de inhoud
Wageningen Universiteit

Proef met voedsel verbouwen op Mars: 'Eigen poep en urine gebruiken'

De bunker waarin het onderzoek wordt uitgevoerd

Gaan we met z'n allen bivakkeren op Mars? Bij de Wageningen Universiteit zijn ze druk met kijken naar die mogelijkheid, en dan vooral op het gebied van voedselverbouwing. In mei startte het project om met behulp van menselijke ontlasting planten te kweken die we zouden kunnen eten. Zijn we hierdoor nu een stap dichter bij leven op Mars?

Het onderzoek wordt uitgevoerd in een bunker in Haarlem. "Daar kijken we wat het effect is van urine en menselijke poep op het groeien van roggen op nagemaakte Marsbodem", vertelt Wieger Wamelink, ruimtelandbouwer en onderzoeker bij de Wageningen Universiteit, aan EditieNL.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe fabriek recyclet poepluiers: 'Omzetten in groene energie'

Onderzoekers kozen ervoor om de planten in de bunker te laten groeien in verband met de omstandigheden op Mars. "We verwachten dat je op Mars niet zomaar buiten kan wonen. Het is er heel erg koud, er is bijna geen lucht en er is gevaarlijke straling waartegen je jezelf moet beschermen. Daarom denken wij dat je op Mars onder de grond gaat wonen, in een soort bunker."

Menselijke ontlasting

Al acht jaar worden er verschillende onderzoeken gedaan om planten te laten groeien. "Maar we moeten alles recyclen. Dus menselijke poep en urine moet gerecycled worden, dat hebben we nu voor het eerst in deze bunker getest." Dit werd eerder getest met urine in een kas.

Vlees
Lees ook:
Vlees kweken op Mars? De ruimtevaart zoekt uit of het kan

De ontlasting die wordt gebruikt voor het onderzoek wordt op verschillende manieren verzameld. "De poep komt van mijn collega's, die wordt van de campus in een speciaal toilet opgevangen." De urine is afkomstig van Dixies op festivals in Amsterdam.

Vandaag zullen de plantjes geoogst worden. "We hebben wat bloeiende graanhalmen, maar er zijn geen korrels ontstaan. Dus er is nog werk aan de winkel." Sowieso zijn de plantjes nog niet geschikt om te eten. "Omdat er mogelijk bacteriën in zitten vanwege de poep. We mogen het ook niet eten volgens de wet."

Voedsel op Mars

Gaan we dit voedsel daadwerkelijk nodig hebben? Ruimtevaartdeskundige Erik Laan denkt van wel. "Mijn gok is dat we over ruim twintig jaar naar Mars gaan. Als de wil en het geld er is, dan kunnen we binnen tien jaar al op Mars zijn", vertelt hij aan EditieNL. "NASA is ermee bezig, zij willen eerst naar de maan en dan door naar Mars." Ook SpaceX heeft als doel om naar Mars te gaan.

Ruimtevaartbedrijf
Lees ook:
Ruimtevaartbedrijf Jeff Bezos bouwt commercieel ruimtestation

De stap van de Wageningen Universiteit ziet hij dan ook als belangrijk. "Want alles vanaf de aarde lanceren is lastig, elke kilo die je meeneemt is 100 kilo aan extra raket die je mee moet nemen. Als je alle zakken met aardappelen daar kan verbouwen, dan scheelt dat weer."