Ga naar de inhoud
Primeur

Drillrappers voor de rechter: zijn hun teksten strafbaar of artistieke vrijheid?

Rechtbanktekening van drillrappers Jorra en Biggs Kaki Beeld © ANP foto

Een primeur in Nederland: donderdag vervolgde het Openbaar Ministerie voor het eerst twee drillrappers voor opruiing. De mannen, Jorra en Biggs Kaki, zouden in een videoclip hebben aangezet tot geweld tegen rivalen en dit geweld hebben verheerlijkt. Maar is dit nou echt opruiing of valt het onder artistieke vrijheid?

Het gaat om de tekst in de videoclip Intensive Care. Hierin brengen de rappers wapens in beeld en zouden zij oproepen tot het gebruik van geweld. De Officier van Justitie eiste een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen de twee mannen uit Amsterdam. Over twee weken volgt de uitspraak. 

Stoerdoenerij

Of het hier daadwerkelijk gaat om opruiing is moeilijk te zeggen, denkt criminoloog en drillraponderzoeker Jeroen van den Broek. "We moeten het onderscheiden van stoerdoenerij", vertelt hij aan EditieNL. "Als ze voor de teksten vervolgd worden krijgt het OM het nog druk de komende tijd. Dit komt namelijk veel vaker voor."

Amsterdamse
Lees ook:
Amsterdamse drillrappers vervolgd voor opruiende teksten en wapenbezit

Al mag je niet alles zeggen in die teksten. "Als jij iets zegt en je zet er een beat onder, dan mag het ook niet ineens allemaal. Dan kan het gewoon strafbaar zijn." Hoe problematisch de teksten zijn, verschilt volgens Van den Broek ook per stad. "In Rotterdam – waar ik onderzoek heb gedaan – worden weinig personen gedist. In Den Haag en Amsterdam gebeurt dat wel."

'Proefproces'

Maar zijn dit soort teksten niet gewoon niet alleen een beetje stoerdoenerij? "Je zou kunnen zeggen dat stoer doen in een drillrapclip een cultuurgebonden bezigheid is", zegt strafrechtadvocaat David Rutten tegen EditieNL. "Er is geen intentie of wil om anderen echt wat aan te doen. Maar of het wenselijk is, is iets anders".

Rapper
Lees ook:
Rapper Murda terug in Nederland na strafeis in Turkije

Het exacte doel van het OM begrijpt hij niet volledig. "De omvang van stoerdoenerij is veel groter. Het OM wil mogelijk een grens stellen."

Onwenselijk gedrag voorkomen

De zaak van de Amsterdamse drillrappers dient vooral als een soort proefproces, denkt strafrechtadvocaat David Rutten. "Opruiing is al strafbaar gesteld, maar hier zet het OM het excessief neer", zegt Rutten. "Je zou ook kunnen zeggen dat je wel mag rappen. Niet alles valt dan weg, maar het roepen van 'pak je wapens en trek ten strijde' is natuurlijk wel discutabel."

Zes
Lees ook:
Zes jaar cel geëist tegen verdachte in drillrapruzie Scheveningen

Rutten denkt vooral dat het OM de verheerlijking van geweld in wil dammen. "Of de videoclip van de drillrappers moet worden gezien als cultuur of vrijheid van meningsuiting is nog maar de vraag", zegt hij. De strafrechtadvocaat hoopt in ieder geval één ding. "Dat er een stukje culturele vrijheid behouden blijft."