Ga naar de inhoud
Smeltend gezicht

Wéér een lading nieuwe emoji: hebben we er nog behoefte aan?

Onderzoeker Neil Cohn heeft vier nieuwe emoji ontworpen Beeld © EditieNL

Een smeltend gezicht, een poppetje dat tussen zijn vingers door gluurt en een smiley op de uitkijk. Binnenkort komt er weer een verzameling nieuwe emoji aan. Maar hebben we inmiddels niet genoeg poppetjes op onze smartphones?

We kunnen anno 2021 niet meer zonder emoji, denkt Neil Cohn, hoogleraar taal en neurocognitie aan de Tilburg Universiteit. "Het is een mythe dat gesproken taal meer waard is dan andere vormen van communicatie", zegt de onderzoeker tegen EditieNL. "Ze helpen mensen om zichzelf uit te drukken."

Karakteristieker

Hij is door Google benaderd om te helpen bij het verbeteren van de bestaande emoji. "Ze hadden het gevoel dat de huidige gezichtjes niet effectief genoeg waren en wilden de expressies nog karakteristieker maken."

Deze
Lees ook:
Deze nieuwe emoji komen eraan: van zwangere man tot lege batterij

Cohn is met vier emoji op de proppen gekomen, waaronder een door stippellijn omrand gezichtje. "Deze drukt onzichtbaarheid uit", vertelt de hoogleraar. "De stippellijn kan een gevoel van introversie uitdrukken, of een leeg of blanco gevoel."

Ook heeft hij een emoji ontworpen met een smeltend gezicht. "Deze heeft veel betekenissen. Hij kan staan voor schaamte, maar ook voor aantrekkingskracht. Of nog letterlijker: voor smelten. Bijvoorbeeld als het zo heet is dat je smelt, bij wijze van spreken. Maar hij kan ook gebruikt worden als symbool voor de opwarming van de aarde."

De lancering van de nieuwe verzameling zou in september plaatsvinden, maar vanwege de pandemie is dit uitgesteld. Hebben we eigenlijk überhaupt nog behoefte aan nieuwe emoji? "Ja en nee", zegt Cohn. "Nieuwe emoji voegen daadwerkelijk iets toe aan onze communicatie in tekst. Maar tegelijkertijd wil je er niet te veel hebben. Daar zit een dunne lijn tussen. Soms worden er emoji toegevoegd omdat ze een specifieke groep representeren die nog ontbrak. Maar je moet je ook afvragen of zo'n emoji uiteindelijk wel echt gebruikt wordt."

Emoji

De verzameling aan emoji is inmiddels enorm. In 2010 hadden we er 722. In 2016 waren het er al meer dan 1300. Vandaag de dag zijn dat er maar liefst 3600. Door de jaren heen zijn emoji ook een stuk inclusiever geworden. Zo heb je inmiddels de keuze uit allerlei huidskleuren en familiesamenstellingen.

Bron: Unicode/Emojipedia

Nieuwe strategie

Emoji-expert Lilian Stolk denkt dat ergens een grens moet zijn. "Er blijven maar nieuwe bijkomen. We kunnen niet de hele wereld in emoji stoppen", zegt ze tegen EditieNL. "Sommige zijn zo specifiek dat je je kunt afvragen of ze nodig zijn."  

Ze vindt dan ook dat kritisch gekeken moet worden naar nieuwe emoji voordat ze toegevoegd worden. "Om een overload te voorkomen moet Unicode – de organisatie die de nieuwe emoji toevoegt – zijn strategie herzien. Handgebaren, smileys en hartjes worden het meest gebruikt. Die voegen dan ook echt iets toe."

Tinderen met emoji

Voor nieuwe emoji stelt ze 'emoji-Tinder' voor, waarbij mensen elk poppetje naar links of rechts kunnen swipen. "Zo kunnen ze aangeven welke ze daadwerkelijk zouden gebruiken. Er moet beter naar het publiek geluisterd worden. Emoji moeten onze communicatie versterken en niet beschouwd worden als 'iets leuks voor erbij'."