Televisietorens ombouwen

Datacenter de lucht in: 'Kosten besparen op koeling'

28 oktober 2021 12:30 Aangepast: 28 oktober 2021 15:09
Beeld © EditieNL

We gaan de komende jaren meer ruimte nodig hebben voor dataopslag. Steeds meer bedrijven moeten hun data namelijk digitaal opslaan. De overheid moet ervoor zorgen dat er in de toekomst voldoende centra gebouwd kunnen worden, roept de branchevereniging daarom op. Maar waar moeten die dan komen? In Roermond vonden ze een oplossing: een oude televisietoren krijgt een tweede leven als datacenter.

Datacentra op hoogte bouwen, volgens Harold Schaepkens van databedrijf Toren7 heeft het veel voordelen. De computers en servers worden bijvoorbeeld gekoeld door lucht van buiten. "Bij traditionele datacentra heb je een koeling nodig, want computers en servers produceren heel veel warmte", vertelt Schaepkens aan EditieNL. "Als je de boel niet koelt, dan gaat het fout."

Energiekosten besparen

De lucht komt via de filters van de toren naar binnen. Dat bespaart volgens Schaepkens een hoop energie, want er worden dus geen airco's gebruikt. "Het scheelt minimaal 22 procent vergeleken met een datacenter met mechanische koeling. Dat kan zelfs oplopen tot zestig procent."

De temperatuur van de servers moet tussen de 20 en 27 graden liggen. "Als de temperatuur normaal gesproken oploopt tot 25 graden, moet je extra gaan koelen met airco's. Wij kijken in plaats daarvan naar de buitentemperatuur: als we zien dat het om 8 uur 's avonds koeler wordt, kunnen we meer gaan luchten. Dus ook daarin besparen we energiekosten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Provincie: geen tweede Microsoft-datacenter bij Middenmeer

Stroomverbruik

In Nederland gebruiken we 400.000 vierkante meter voor dataopslag, dat zijn ongeveer tweehonderd centra. Maar de Dutch Data Center Association verwacht dat de Nederlandse datasector iedere vier jaar in omvang verdubbelt. Al die datacentra slurpen ondertussen behoorlijk wat stroom: zo'n 2,3 procent van ons totale stroomverbruik.

De toren in Roermond maakt het datacenter dus een stuk duurzamer. Het idee is niet nieuw. "Het wordt al meer toegepast", zegt Schaepkens. "Het kan niet bij alle datacentra, want bij een grote zoals van Google, kun je niet met wind koelen. Dan moet je wel heel hard blazen."

Stijn Grove van Dutch Data Center Association Stijn Grove van Dutch Data Center Association

Grote vraag

Televisietorens zijn volgens Stijn Grove van Dutch Data Center Association een goede oplossing. "Er zijn zo'n twintig torens met dataopslag, waar ze dus gebruik maken van vrije koeling", vertelt Grove. "Een televisietoren heeft een goede verbinding en noodstroom en je hebt een minimale investering nodig om het om te bouwen."

Maar met alleen de torens komen we er niet. Volgens de directeur van de organisatie staan ze niet op elke locatie waar ze nodig zijn. De vraag naar datacentra wordt namelijk steeds groter. "We worden steeds afhankelijker", legt Grove uit. "EditieNL zou niet uitgezonden kunnen worden als er geen datacentrum zou zijn. We moeten op een slimme manier met die vraag omgaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenen websites plat na brand in datacenter

Zo is het volgens Grove slim om meerdere datacentra op één plek te zetten. "Dan kun je efficiënt omgaan met de infrastructuur en de stroom. Daarom zeggen we tegen de overheid: maak van tevoren een plan waar je de centra concentreert."

Op plekken waar meerdere datacentra bij elkaar liggen, komt na het koelen met airco's veel restwarmte vrij van de servers. Die warmte kan weer gebruikt worden om huizen te verwarmen. "Dat gebeurt al bij een kleine 10.000 woningen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore