Pluizige bollen

Record in Blijdorp: vier koningspinguïns geboren

28 oktober 2021 10:31
De pinguïnjongen hebben nog een donzige, grijze vacht Beeld © Diergaarde Blijdorp

Vier koningspinguïns zijn uit het ei gekropen in Diergaarde Blijdorp. Het is een record voor de Rotterdamse dierentuin, want niet eerder werden er zoveel jongen in hetzelfde jaar geboren. Blijdorp is het enige Nederlandse dierenpark waar deze pinguïnsoort leeft.

De kuikens hebben ruim vijftig dagen in hun ei gezeten, waar de ouders elkaar afwisselden om hun toekomstige kroost warm te houden. Twee pinguïnstellen kregen wat hulp bij het uitbroeden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Neushoorntje geboren in Burgers' Zoo, bevalling te zien op livestream

"Bij onervaren ouders of tijdens de wissel van de dienst rolt er namelijk weleens een ei weg. Om te voorkomen dat die sneuvelt, wordt het ei door de verzorgers geraapt en veilig gesteld in de broedmachine", legt het dierenpark uit. De ouders krijgen dan een verwarmd kunstei zodat ze geen verschil merken.

Donskleed

De jongen zijn duidelijk herkenbaar: zij hebben nog niet hun kenmerkende zwart-witte kleur, maar zien eruit als pluizige, grijze bollen. Pas na een maand of zeven verruilen de kuikens hun donskleed voor het verenpak dat de volwassen pinguïns hebben.

De pinguïnkolonie van Blijdorp bestaat nu uit 27 koningspinguïns, die zijn ondergebracht in het Oceanium, waar ze water en land tot hun beschikking hebben. Ze leven daar samen met de ezelspinguïns, een kleinere pinguïnsoort.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore