600.000 euro voor dertig rechtszaken

Rechtszaak crowdfunden: 'Klimaat en corona zijn populaire onderwerpen'

27 oktober 2021 11:56 Aangepast: 27 oktober 2021 13:28
Gijsbert van CrowdfundingCijfers Beeld © EditieNL

De Brabantse psycholoog Wim van Dijk heeft een zelfdodingspoeder uitgedeeld aan meer dan honderd mensen. Daarmee riskeert hij een hoge straf, maar hij wil zo het gesprek over de euthanasiewet op gang brengen. Om die wet bij de Hoge Raad aan te vechten heeft Van Dijk een crowdfundingsactie gestart. Dit gebeurt steeds vaker, blijkt uit cijfers die EditieNL heeft opgevraagd.

Op zijn crowdfundingspagina zegt de psycholoog dat de euthanasiewet in zijn ogen niet voldoet. Ook geeft hij toe dat hij het Laatste Wil Middel aan mensen heeft verstrekt. Met zijn inzamelingsactie wil Van Dijk de advocaatkosten dekken die hij maakt om de euthanasiewet aan te vechten. Inmiddels staat de teller op iets meer dan 13.000 euro. 

Roddelpraat

Van Dijk is niet de enige die zo'n actie start voor een rechtszaak. In 2020 werd er 200.000 euro opgehaald voor vijftien rechtszaken en dit jaar alleen al is er zo'n zes ton opgehaald voor dertig rechtszaken, zo blijkt uit gegevens van CrowdfundingCijfers.

Zo zetten de zogeheten 'blokkeerfriezen' een crowdfundingsactie op om hun hoger beroep te betalen. Een recenter voorbeeld is de serie Roddelpraat: de makers van de Youtubeserie zamelden geld in om een rechtszaak tegen Televizier te bekostigen toen ze werden uitgesloten van deelname voor de Televizier-Ster Online-Videoserie.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM: zeker 15 mensen overleden door zelfmoordpoeder van Alex S.

Het crowdfunden van rechtszaken is dus populair. Vooral na de gewonnen Urgendazaak – een klimaatzaak om Nederland sneller te verduurzamen – kwam dat op gang, zegt Gijsbert Koren van CrowdfundingCijfers tegen EditieNL. "Die zaak is niet door crowdfunding bekostigd, maar heeft wel geïnspireerd. Mensen zagen dat dit soort grote zaken mogelijkheid van slagen hadden."

Hans Lange van Steunactie.nl Hans Lange van Steunactie.nl

Grotere thema's

Het gaat dus niet alleen om rechtszaken met klein leed als thema. "Dat zag je een aantal jaar geleden nog, denk aan mensen die uit huis werden gezet en daarvoor in verzet gingen. Nu gaat het over grotere thema's tegenover de overheid", zegt Koren. "De meest voorkomende onderwerpen van deze acties zijn klimaat en corona, en dan specifiek de coronamaatregelen. En dan niet alleen tegenstanders, maar ook voorstanders."

Crowdfunding zit volgens Hans Lange, oprichter van Steunactie.nl, sowieso in de lift. "Corona heeft er een duw aan gegeven. De fysieke geldinzamelingsacties zijn onder druk komen te staan." Daarnaast is de maatschappij gedigitaliseerd, dus is een actie makkelijker op te zetten. "En via sociale media kun je mensen makkelijker bereiken."

'Zinnig'

Doordat crowdfunding in de lift zit, zien mensen volgens Lange ook de mogelijkheden om het op andere manieren in te zetten. Onder andere dus voor rechtszaken. Maar of zo'n actie kans van slagen heeft? "Dat hangt af van hoe hot het thema is en hoeveel mensen het kan bereiken. Je hebt persoonlijke verhalen en leed, maar die bereiken eerder een kleiner publiek", zegt de oprichter. "Als het een actueel thema is, zoals bijvoorbeeld de euthanasiewet, kan het een grote groep bereiken."

Populariteit crowdfundingsacties

In de eerste helft van 2021 is er in totaal 358 miljoen euro opgehaald door crowdfundingsacties. En dat is eer verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen er in diezelfde periode slechts 178 miljoen euro is gecrowdfund.

Koren denkt ook dat het zinnig is om een actie te starten. "De stap naar de rechtszaal, die toch vaak groot en duur is, wordt op deze manier verkleind", zegt hij. "Op deze manier kan een onderstroom in de maatschappij zijn stem laten horen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Randy strijdt voor verbod zelfdodingspoeder: 'Afgrijselijk middel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore