Getest in Twente

Drone ter plaatse bij brand, inbraak of ongeval? 'Veel tijdwinst'

26 oktober 2021 17:25 Aangepast: 27 oktober 2021 11:02
Dronespecialist Martijn Zagwijn van Brandweer Twente Beeld © EditieNL

Stel: je krijgt een ongeluk en er komt een drone langs om poolshoogte te nemen. In Twente willen ze dat nu werkelijkheid maken met een zogeheten dekkend dronenetwerk. Zo zou er binnen twee minuten een drone ter plaatse kunnen zijn bij een brand, inbraak of ongeval om alvast informatie door te sturen naar hulpverleners. Is dat nou handig of juist een eng idee?

Om het dekkend dronenetwerk op poten te zetten zou er gebruik worden gemaakt van een automatisch dronesysteem. De drone wordt na een melding automatisch naar de gemelde plek gestuurd. Niet alleen wordt er op die manier snel duidelijk wat er is gebeurd, er wordt ook méér informatie vergaard. 

Tijdwinst

Het lijkt een science fiction-scenario, maar het wordt nu toch echt getest. Momenteel worden er in een proeftuin scenario's nagebootst waarbij drones kunnen worden ingezet. "De volgende stap is om de drone op deze manier in te zetten bij echte calamiteiten", zegt Martijn Zagwijn, dronespecialist bij Brandweer Twente. Het belangrijkste doel is tijdwinst. "Een drone is snel, hij kan tot wel zeventig kilometer per uur halen. Bovendien heeft een drone geen last van opstoppingen op de weg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor de metro betalen met je gezicht? 'Consument kiest voor gemak'

Dat kan nogal wat tijd schelen. "Als we nu een brandmelding binnenkrijgen op de meldkamer, dan wordt er op basis van dat gesprek een groep hulpverleners naar de plek gestuurd", vertelt Zagwijn aan EditieNL. "De drone gaat op het moment van alarmering direct naar de plek toe. Die kan de informatie live doorgeven aan de hulpverleners die onderweg zijn."

Privacykwestie

Een drone kan dan wel snel ter plaatse zijn, toch heeft Vincent Böhre van Privacy First zijn twijfels. "Het lijkt me onprettig en onpersoonlijk, zo'n drone. Je wil gewoon iemand die je kan helpen, een drone is maar een robot", zegt hij. "We gaan steeds meer naar een maatschappij toe met veel robots. Het zijn altijd goede bedoelingen, maar naar wat voor samenleving gaan we dan?" 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen verhoging budget privacywaakhond ondanks motie Kamer

Daarnaast gaat het ook om een privacykwestie, denkt Böhre. "Je loopt het risico dat er onnodig dingen worden geregistreerd. Waar komen die dingen terecht en met wie wordt het gedeeld? Het kan zijn dat je gefilmd wordt zonder dat je het weet." Al snapt de privacydeskundige ook dat een drone wat tijd kan schelen. "Drones kunnen heel nuttig zijn. Als ze worden ingezet op plekken die moeilijk te bereiken zijn, dan is het logisch."

Protocol 

Dat mensen eventueel over hun privacy in zitten als het gaat om drones, kan Zagwijn goed begrijpen. "Ik zou zelf ook willen weten wat die drone hier doet. Je moet sowieso naar het draagvlak kijken en het moet het maatschappelijk belang dienen", zegt hij. "Het doel van de inzet van de drones moet heel duidelijk zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TikTok weer aangeklaagd: eis van 6 miljard euro om privacyschending

Om de privacy van mensen te waarborgen is er een protocol. "Beelden worden vaak niet opgenomen tenzij het echt noodzakelijk is. Bovendien moet de datastroom tussen verschillende instanties – zoals politie, brandweer en ambulancepersoneel – gescheiden blijven", zegt Zagwijn. "We moeten ons afvragen hoe we die datastroom goed gaan beveiligen. Het zijn allemaal vragen die we nog heel goed moeten uitzoeken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore