Stormschade

Rolstoelbus Fynn verwoest door boom, buurvrouw zamelt al 20.000 euro in

26 oktober 2021 15:59 Aangepast: 26 oktober 2021 16:12
De geplette rolstoelbus en Fynn Beeld © Lonneke Opdam-Wisman

Een omgevallen boom op je auto is natuurlijk nooit fijn, maar voor de familie van de lichamelijk en verstandelijk beperkte Fynn (20) heeft het grote gevolgen. Afgelopen vrijdag viel er namelijk een boom op de rolstoelbus van het gezin, waardoor het voertuig niet meer te gebruiken is. Inmiddels is er een inzamelingsactie opgezet door de buurvrouw, en die loopt goed. "Mensen zeggen dat ze niet geloven in de goedheid van de mens, maar dan hebben ze gewoon niet goed gekeken."

Toen de boom op de rolstoelbus viel, dacht Lonneke Opdam-Wisman, de moeder van Fynn, dat de schade wel mee zou vallen. "Toen ging ik kijken en dacht ik: dit is écht stuk", vertelt ze aan EditieNL. "We waren heel verdrietig, maar ik was blij dat er geen mensen tussen zaten. Dat voerde de boventoon."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met tijdelijk contract in rolstoel achter de kassa: 'Supermarkt maakt zelfs een lift'

Later bedacht Lonneke zich dat het niet handig was dat de rolstoelbus kapot was. Fynn kan namelijk niet ver lopen en is erg afhankelijk van zijn rolstoel. "Onze oudste zoon woont in Leeuwarden als hij niet thuis is. Naar hem kunnen we nu niet toe." Ook heeft het gezin een jaarkaart bij Dierentuin ARTIS en gaat het weleens op bezoek bij vrienden die verder weg wonen. "Dat zijn dingen die nu niet kunnen."

'Waanzinnig'

Een nieuwe bus is dus hard nodig, maar die kost algauw 25.000 euro. Om dat geld bij elkaar te krijgen startte buurvrouw Marloes een crowdfundingsactie. De teller staat al op zo'n 20.000 euro. Lonneke vindt het 'waanzinnig'. "Het maakt me heel humble, ik kan het alleen maar in het Engels verwoorden. Ik word er heel dankbaar van." De moeder raakt hoorbaar geëmotioneerd als ze erover vertelt. "Dan zeggen mensen dat ze niet meer in de goedheid van de mens geloven, maar dan hebben ze gewoon niet goed gekeken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Crowdfunding te succesvol. En nu?

Zelf wilde de familie geen crowdfundingsactie opzetten. Dit hebben ze namelijk al gedaan in 2016, toen een eerdere rolstoelbus kapotging doordat hij oud was. Met vijf kinderen lukte het niet om te sparen. "De gemeente betaalde een stukje en een deel hadden we zelf, maar de rest lukte gewoon niet." Toen heeft Fynns vader Marc een crowdfunding opgezet. "We wilden het niet nog een keer doen. Ik vind het best wat om wéér aan mensen te vragen om hun portemonnee in te duiken voor iets wat wij zelf nodig hebben."

Duizend euro

Dat de bus is geplet door een boom zorgde ook nog voor een leuke ervaring. Zo mocht Fynn bellen met een radiopresentatrice waar hij enorm fan van is: June van Radio Noord-Holland. "Ik geniet met vijf kinderen onwijs van stilte. Ik kijk geen tv en luister geen radio", zegt Lonneke. Maar Fynn dus wel. "Hij luistert graag naar June. Tijdens zijn werk op de werkplaats Scorlewald mocht hij met haar bellen. Hij vond het geweldig."

De gevolgen van het feit dat de rolstoelbus kapot is snapt Fynn niet helemaal, maar hij vindt het geweldig dat mensen doneren, zegt zijn moeder. "Maar hij vindt het ook allemaal normaal", lacht ze. "Hij denkt dat de nieuwe bus duizend euro kost. Ik vond zo'n hoog getal al bijzonder, want normaal denkt Fynn dat hij van vijftig cent alles kan kopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hamid uit Frank Visser weigert 22.000 euro crowdfundingsgeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore