'Bestrijden is niet nodig'

Nathan heeft groot wespennest op zolder: 'Ik word er zenuwachtig van'

26 oktober 2021 12:59 Aangepast: 26 oktober 2021 13:03
Het grote wespennest op de zolder van Nathan en Febe Beeld © Nathan van Stralendorff

Een enorm wespennest op zolder: het overkwam Nathan van Stralendorff en zijn vriendin Febe in hun nieuwe huis in Oirschot. Het huis had lang leeggestaan, dus er was niks bekend over het nest. Gelukkig voor hen komt de bestrijding vandaag langs. Moeten we allemaal bang zijn voor zo'n wespennest in huis?

Toen Nathan vertelde dat hij constant dode wespen in huis vond, werd hem verteld dat dat waarschijnlijk het seizoen was. "Daar geloofde ik niet in", zegt hij tegen EditieNL. Er werd aan zijn vriendin – waar het huurhuis officieel van is – gevraagd of ze al eens op zolder was geweest. "Eigenlijk had ze dat nog niet gedaan, een kijkje nemen durfde ze niet. Toen ben ik wezen kijken met mijn zaklamp en zag ik een groot wespennest."

Purschuim 

Nathan kon eigenlijk niet goed zien wat het was, tot hij zijn zaklamp wat feller instelde. "Ik dacht eerst dat het purschuim was. Toen heb ik op Google gekeken." Hij zag dat het een wespennest was, en volgens hem niet zo'n kleine ook. De klachten die het stel van het nest ondervond werden steeds erger. "Eerst waren het elke keer een paar wespen, maar nu zijn we een weekendje weggeweest en lagen er een stuk of dertig dood in de vensterbank."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook?

Hoe gevaarlijk zijn wespen? 'Eén steek kan fataal zijn'

Volgens Theo Zeegers van EIS Kenniscentrum Insecten is het heel normaal dat er zoveel dode wespen in huis lagen. "Het wespenvolk sterft aan het eind van de zomer uit, alleen de koningin overleeft het. Die gaat vervolgens op zoek naar een plek voor een nest." Zeegers zegt dat het best vaak voorkomt dat wespen zich nestelen in een huis, bijvoorbeeld door open ramen of een schoorsteen. "Ik bedoel: het komt vaker voor in schuurtjes dan in nieuwbouwhuizen."

'Bestrijding niet nodig'

Maar als je dan zo'n wespennest in je huis hebt, wat moet je dan doen? Bij Nathan komt de bestrijding vandaag langs, maar Zeegers zegt dat dat niet nodig is. "Je hoeft niks te doen, ze sterven vanzelf uit." Als je heel veel overlast hebt zou je het kunnen laten bestrijden. "Maar als je weinig overlast ondervindt, hoef je niks te doen. Volgend jaar komen ze niet terug, want de koningin zoekt een nieuwe plek."

In de tussentijd kun je beter uit de buurt blijven bij de beestjes, denkt Zeegers. Als je minder dan een meter bij de wespen in de buurt komt, worden ze 'heel vervelend'. Nathan laat ze daarom toch maar liever weghalen. "Ik ben niet bang voor wespen, maar zo'n nest... daar word ik toch wel een beetje zenuwachtig van." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fabel of feit: komen wespen echt af op zoete parfum?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore