Kungfu-sekte

Sekte of niet? 'Jomanda heeft mensen niet afgesloten van buitenwereld'

25 oktober 2021 16:37 Aangepast: 25 oktober 2021 17:03
Jomanda Beeld © ANP

Kungfuleraar René L. staat vandaag voor de rechter in Roermond voor het jarenlang mishandelen en bedreigen van zijn leerlingen. Hij zou een sekte hebben geleid en vijftig volgelingen in zijn greep hebben gehad. Wanneer spreek je eigenlijk van een sekte?

Sektes lijken misschien een ver-van-je-bed-show, zeker omdat de meeste mensen ze alleen zien in series of documentaires. "Het is een beetje dubbel waarom mensen dit interessant vinden", zegt documentairemaker Ewout Genemans. "Het is interesse in hoe ver mensen gaan. En iedereen vindt het een beetje spannend, zo'n grote groep mensen die hetzelfde denkt."

Zelf maakte Genemans een documentaire over medium Jomanda, Het Echte Verhaal, die nu te zien is op Videoland. "Tot op de dag van vandaag, ondanks alle negatieve berichtgeving, zijn er nog steeds mensen die geloven dat zij wonderen kan verrichten. Je maakt het jezelf wijs en daardoor beland je steeds verder in haar belevingswereld. Alleen het ging pas echt mis toen ze zichzelf is gaan geloven", aldus Genemans. 

Afgesloten van de buitenwereld

Hoewel veel mensen Jomanda zien als een sekteleider, is ze dat niet. Waar zit het verschil dan in? "Jomanda heeft natuurlijk op een podium gestaan en mensen weten te raken. Alleen ze heeft mensen niet direct afgesloten van de buitenwereld", zegt sektedeskundige Monique Molendijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ewout Genemans maakt serie over medium Jomanda

Je kunt op verschillende manieren in een sekte terecht komen. "Over het algemeen zijn mensen vatbaar voor invloeden van buitenaf", zegt Molendijk. Voor die invloeden ben je tussen je twaalfde en vijfentwintigste levensjaar het meest vatbaar. "Dat zie je ook bij die kungfusekte. Je brein is nog niet volledig ontwikkeld." Sekteleiders weten vaak goed waar ze op in moeten spelen. "Iedereen heeft een achilleshiel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet sektemeldpunt terugkomen? 'Slachtoffers durven niet naar politie'

"De ene keer ben je beter te beïnvloeden dan een andere keer. Bijvoorbeeld als je heel erg eenzaam bent of je ouders zijn net gescheiden. Dan komt er ineens iemand naar je toe die je helemaal geweldig vindt en je toejuicht", vervolgt ze. En het kan ver gaan. "Sommige sektes gaan zelfs zo ver dat de tandpasta voor je gekozen wordt. En dat gebeurt allemaal zo geleidelijk dat je niet doorhebt dat je erin wordt getrokken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore