Alles van chocolade

Chocoladekruidnoot verslaat gewone variant: 'We willen luxer genieten'

25 oktober 2021 13:57 Aangepast: 25 oktober 2021 16:14
Directeur Oscar de Lange, van Pepernotenfabriek Van Delft Beeld © EditieNL

De chocoladekruidnoot is al jaren in trek, maar dit jaar stootte de lekkernij voor het eerst de gewone kruidnoot van de troon. Niet alleen kruidnoten moeten geloven aan een chocoladelaag, maar ook een hoop andere producten krijgen een jasje van chocolade. Waarom is dit zo'n succesformule?

De lijst met producten die zijn omhuld met chocolade is lang. Denk aan de chocoladestroopwafel, chocoladechips, patat met chocola en sinds kort zelfs choco-drop. En dus ook de inmiddels ingeburgerde chocoladekruidnoten. Oscar de Lange, directeur van koekjesfabriek Van Delft, ziet dat de kruidnoten een trend zijn. "We willen steeds luxer genieten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strooigoed voor je huisdier? Dierenwinkel verkoopt pepernoten voor honden

De Van Delft-winkels gaan mee met de trend. Hier worden naast chocokruidnoten ook veel andere smaken aangeboden. "Mensen willen hun eigen smaak kunnen uitkiezen. Het is moderner om een aangeklede versie te kopen", zegt De Lange tegen EditieNL. "Denk aan chocoladekruidnoten of kruidnoot met crèmelaagjes. Die trend zie je overal in koekjesland."

Kruidnoten in allerlei smaakjes Kruidnoten in allerlei smaakjes

'Smelt in de mond'

Hoewel er bij Van Delft andere smaken zijn, bestaat het assortiment vooralsnog grotendeels uit chocoladekruidnoten. Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer bij de Vrije Universiteit, denkt dat veel mensen de smaak van chocolade gewoonweg heel lekker vinden. Maar waarom? "Het lijkt samen te hangen met hoe het breekt en smelt in de mond. Het vet van chocolade smelt net als roomboter en dat vinden we een lekker gevoel." 

Producten met chocolade bedekken, lijkt een strategie van de levensmiddelenindustrie, denkt Katan. "Het is waar die industrie op draait: zorgen dat wij meer eten en dat zij meer verkopen. Daarom verzinnen ze elke keer iets wat nog onweerstaanbaarder is dan alle artikelen die al bestaan."

Ongezonder

Zo'n chocoladekruidnoot lijkt voor veel mensen dus onweerstaanbaarder dan de gewone kruidnoot. Hij is alleen wel wat ongezonder. Een gewoon exemplaar bevat zo'n 10 kilocalorieën, terwijl een chocovariant er 18 bevat. Volgens Katan gaat het er voor mensen vooral om hoe lekker die calorieën zijn. "Mensen zeggen niet: oh, dit is mijn zevende kruidnoot. Of het lekker is, is belangrijker dan hoeveel je er eet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bert verkoopt overgebleven pepernoten aan Duitsers als 'rendierenkeutels'

Ook De Lange beaamt dat chocoladekruidnoten iets ongezonder zijn dan gewone kruidnoten. "Het is wel echt een calorieënbom, maar dat is totaal niet relevant in de genietsector", zegt hij. "Mensen willen gewoon genieten. Als je gezond wil eten, dan doe je dat. Dan eet je er gewoon eentje minder."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore