Ernst Kuipers

Werken we mee met nieuwe lockdown? 'Je moet mensen een verlangen geven'

23 oktober 2021 17:24 Aangepast: 23 oktober 2021 17:26
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Beeld © ANP Foto

We zijn blij dat we ervan af zijn: lockdowns. Maar volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, kan het nodig zijn om in de strijd tegen corona opnieuw lockdowns in te zetten op lokale schaal. Is zo'n maatregel nog wel te verkopen?

Volgens data-analist Yorick Bleijenberg is het lastig om in te schatten of er weer een lockdown komt. "In modellering van het OMT was voorspeld dat de besmetting rond het einde van november weer wat zouden oplopen, waardoor je een piek zou gaan zien in januari", vertelt hij aan EditieNL.

Communicatie

Deze stijging is al eerder ingezet. "Als je kijkt naar hun modellen is dit wel echt een begin van een langdurige golf." Daarom is het volgens hem belangrijk om de maatregelen aan te scherpen. Maar of mensen hieraan mee zouden werken is nog maar de vraag. "Wat volgens mij het grootste probleem is, is dat mensen er geen voordeel aan hebben", vertelt communicatiedeskundige Marc Oosterhout aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uit de lockdown, uit de recessie: Nederlandse economie groeit weer

Het probleem is dat er te weinig verwachtingen worden geschetst in de coronacommunicatie, vindt Oosterhout. "Als je weet te schetsen wat er nodig is om een coronavrije samenleving te bereiken, dan zal je mensen weer meekrijgen. Want de negatieve boodschappen zullen de mensen niet meer accepteren, die zullen weer in verzet gaan. Als ze zeggen: daar gaan we naartoe en dit moeten we doen, dan hebben mensen toch een soort kapstok en is de motivatie hoger."

Verlangen

Als er een nieuwe lockdown zou moeten komen zou dit moeilijk te verkopen zijn aan de bevolking volgens Oosterhout. "Als het zover moet komen, dan moet er een veel duidelijker punt op de horizon geschetst worden. Je moet mensen een verlangen geven. Als het verlangen er niet is, dan is het moeilijk om iets van mensen gedaan te krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pas op voor lokale lockdown

Dan ziet men het grote nut er niet van in. "We verlangen allemaal naar een samenleving die coronavrij is, maar daar moet je meer invulling aan geven en dat positief communiceren. In de communicatie zeggen wij altijd: als je mensen een schip wil laten bouwen, geef ze dan geen hout en spijkers, maar het verlangen naar de zee."

Besef

Maar hier is Bas van den Putte, hoogleraar Gezondheidscommunicatie aan de UvA, het mee oneens. "Er is onderzoek gedaan in de zomer. Daar was de vraag: stel dat we gaan opschalen, wat ius daarvoor nodig?" Daar waren drie dingen belangrijk: "Mensen moeten zien dat de situatie weer ernstig is, mensen moeten zien dat maatregelen effectief zijn en de maatregelen moeten niet te veel sociale consequenties hebben", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is de vaccinatiegraad nog omhoog te krijgen? 'Wel onder jongeren'

"We merken de afgelopen dagen dat het duidelijk wordt gemaakt hoe groot de ernst is. Het volgende is dan dat mensen hun eigen rol erin zien. Hoe kan ik bijdragen in het niet verder verspreiden van het virus? Wat is effectief?"

Dit besef hebben mensen onvoldoende volgens Van den Putte. "Ze zien vaak niet wat hun eigen rol is." En als er wordt gefocust op verlangen gaat het mis. "Er moet juist benadrukt worden dat het nog niet voorbij is. Communiceer daarom dat het sneller voorbij gaat als mensen nu even hun best doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore