15 tot 20 wolven

Ezel beschermt schapen tegen wolven: 'Waakt over zijn territorium'

23 oktober 2021 15:08 Aangepast: 25 oktober 2021 16:48
Hans Signer, directeur Stichting de Ezelsociëteit

De dreiging van wolven is steeds meer merkbaar en vooral schapen zijn daar de dupe van. Daarom wordt er gekeken naar manieren om deze dieren te beschermen. Een van de oplossingen is het inzetten van een ezel. Het klinkt misschien raar, maar de eerste herders hebben inmiddels die stap gezet. Is dit de oplossing tegen de wolven?

Op dit moment zijn er tussen de vijftien en twintig wolven in ons land. Samen hebben zij in het afgelopen jaar al 42 landbouwdieren doodgebeten, en dat aantal loopt op. Er zijn twee soorten wolven. "De zwervende wolven en de gevestigde wolven. De meeste schade komt door de zwervende wolven", vertelt wolvenexpert Maurice la Haye aan EditieNL.

Deze wolven kennen de omgeving niet, maar hebben honger. "Als je dan geen ree, zwijn of iets anders kan pakken, dan pak je een schaap." De gevestigde wolf daarentegen, weet waar de reeën en zwijnen zitten. "Dan heb je in principe geen schapen nodig."

Beschermen

Om deze zwervende wolven af te schrikken worden ezels ingezet. "Een ezel beschermt zijn territorium goed, het gaat dan om de beesten die hij kent. Als hij altijd bij dezelfde schapen staat, dan beschermt hij hen", vertelt directeur Hans Signer van Stichting de Ezelsociëteit aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Charlie en Joy moeten schapen beschermen tegen wolven

"Komt er ineens een nieuw schaap bij? Dan kan het verkeerd gaan, omdat die ook als indringer wordt gezien." Ook als de schapen geschoren worden heeft dat effect op de ezel. "Die moet er dan eerst aan wennen."

Vechten of vluchten

Als de wolf in het territorium komt, verjaagt de ezel hem. "Hij is dan heftig. Hij pakt hem in de ruggengraat en daardoor verlamt het beest. Dat doet zoveel pijn en dan vertrapt hij hem."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hek tegen wolven om heel Friesland heen: 'Dit is niet de manier'

Maar zijn ezels vijandig? "Een paard is een vluchtdier, een ezel is daar te langzaam voor. Hij rent eerst even weg, daarna draait hij om en checkt hij of hij het dier kan aanvallen. Zo ja, dan doet hij dat. Om te overleven moet een paard vluchten en een ezel vechten."

Lange termijn

Maar de ezel is niet de enige mogelijke oplossing, zegt La Haye. "Het gaat om een risicomijdende wolf. Je kan in principe ook een plastic koe neerzetten, dat schrikt ook af. Het kan ook met een lama."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wolvenfamilie Veluwe voor het eerst te zien op camera

De wolvenexpert vreest dat het neerzetten van een ezel geen blijvende oplossing is. "Het kan een keertje werken, maar het is geen langetermijnoplossing. Wolven zullen eraan wennen en dan is het effect weer weg." Volgens hem moeten we om leren gaan met het feit dat de wolf in Nederland is. "Zij blijven er ook."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore