Onderzoek Argos

Studenten betalen veel te veel voor een kamer: '600 euro voor 10 vierkante meter'

22 oktober 2021 17:24 Aangepast: 25 oktober 2021 09:36
Ama Boahene, voorzitter van Studentenvakbond LSVB

Studentenkamers zijn tegenwoordig enorm prijzig. Uit onderzoek van het radioprogramma Argos blijkt dat verhuurders voor acht van de tien kamers te veel huur vragen. Zo ben je als student makkelijk honderden euro's meer kwijt in de maand. Maar wat kun je doen aan die torenhoge prijzen?

Uit het onderzoek van Argos bleek dat het merendeel van de kamers dat wordt aangeboden op de site Kamernet.nl te duur is. De gemiddelde prijs van een kamer zou 363 euro moeten zijn, maar is nu 512 euro.

In de grote steden betalen studenten het meest. Zo betaal je in Eindhoven bijvoorbeeld 119 euro te veel en in Haarlem 218 euro. Amsterdam spant de kroon, met 317 euro te veel.

Hoge rekening, kleine kamer

Justin woont dicht bij de Arena in Amsterdam. Voor een kamer van 10 vierkante meter betaalt hij liefst 600 euro per maand. "Ik zit veertig minuten reizen van het centrum vandaan", vertelt hij aan EditieNL. "Ik woon samen met drie huisgenootjes, zij betalen ongeveer hetzelfde voor dezelfde kamer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel te weinig en veel te duur: groot tekort aan studentenwoningen

"Ik betaal de huur zelf, wat soms nog best lastig is omdat ik ervoor moet lenen in verband met mijn studie." Zelf vindt hij dat het eigenlijk niet klopt hoeveel hij betaalt. "Mijn ouders betalen ongeveer hetzelfde bedrag voor hun hypotheek terwijl zij in een huis wonen. "

Aankaarten

De band die Justin heeft met zijn huisbaas is naar eigen zeggen goed. "Ik heb nog nooit met hem gepraat over de huurprijs, omdat het in heel Amsterdam hetzelfde is. Mijn huisgenootjes hebben de huurprijs ook nooit eerder aangekaart."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eva woont op de camping door gebrek aan studentenkamers: 'Zij heeft nog geluk'

Dat de huur van Justin zo hoog is, vindt Studentenvakbond LSVb niet normaal. "Het is echt ongelofelijk duur", vertelt voorzitter Ama Boahene aan EditieNL. "Wij hebben een tool ontwikkeld op onze website zodat je zelf kan kijken of je een eerlijke prijs betaalt."

Huisjesmelkersboete

Maar wat moet je doen als je weet dat je te veel betaalt? "Het confronteren van je huisbaas kan leiden tot conflicten en zo'n slechte relatie willen studenten niet met hun huurbaas. Het is namelijk al zo moeilijk om een kamer te vinden."

Wel kun je naar de huurcommissie stappen om een verlaging van de huur af te dwingen. "Maar dat duurt wel echt lang. Wij pleiten daarom voor een huisjesmelkersboete, zodat de gemeente echt kan optreden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore