Alec Baldwin

Filmmakers stomverbaasd over dodelijk ongeluk op filmset: 'Onbegrijpelijk'

22 oktober 2021 17:04 Aangepast: 22 oktober 2021 20:34
Alec Baldwin Beeld © Getty Images

Acteur Alec Baldwin is op de filmset van een Amerikaanse western in een ware nachtmerrie beland. Hij vuurde per ongeluk een dodelijk schot af op de 42-jarige cameravrouw Halyna Hutchins. Nederlandse filmmakers en -medewerkers begrijpen niets van de toedracht. "Er zijn ontzettend strenge protocollen."

Baldwin schoot op de set van de film Rust per ongeluk met scherp. Hij raakte de regisseur en een cameravrouw. Die laatste werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed een paar uur later aan haar verwondingen.

Ramp

Een regelrechte ramp voor alle medewerkers van de film, zegt filmmaker Martin Koolhoven. "Ik kan me weinig voorstellen wat erger is dan dit." Zelf begrijpt hij niet waar het mis is gegaan. "Normaal is dit iets wat continu gecheckt wordt. Er is speciaal iemand op de set die zich ontfermt over de pistolen. Dat is zijn enige verantwoordelijkheid. Hij bewaart het wapen en laat de acteur ook zien hoe die ermee om moet gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Acteur Alec Baldwin schiet vrouw dood op filmset tijdens opnames western

Geladen vuurwapens worden volgens Koolhoven nooit gebruikt op de set. "Je hebt verschillende soorten wapens. Als je alleen hoeft rond te lopen met een wapen maar niet hoeft te schieten, gebruik je bijvoorbeeld props met een dichte loop. Als je wel moet schieten gebruik je een patroon waar alleen kruit in zit, zodat je alleen de knal hoort. Maar nooit een echte kogel."

Protocollen

Ook regisseur Bobby Boermans is erg verbaasd. Als regisseur van MocroMaffia heeft hij veel ervaring met het gebruik van wapens op de set en weet hij hoe streng de protocollen zijn. "In Nederland werk je niet met echte kogels, maar met losse flodders. Het enige wat ik me kan bedenken is dat er bij Baldwin een verdwaalde kogel tussen is beland. Er zal ergens een fout door iemand gemaakt zijn."

Stuntman Edward van Tongeren loopt op filmsets soms rond met zware wapen zoals Kalasjnikovs en HK416-wapens. "Dat vind ik niet eng, want in Nederland zijn strenge veiligheidseisen." Maar niet in alle landen zijn ze zo voorzichtig. "Een paar maanden terug hebben wij in Irak een Nederlands-Belgische film gedraaid en daarbij werden echte wapens gebruikt. Die werden geleverd door het leger."

Stuntman Edward van Tongeren Stuntman Edward van Tongeren

In zo'n geval neemt de stuntman extra veiligheidsmaatregelen in acht. "We kijken dan of de kamer leeg is en we schieten offline, dus niet op de mensen zelf. Ook was er daar een oud-commando die wapentraining verzorgde. Niet alleen voor de looks – hoe gebruik je een wapen en laat je het echt lijken – maar ook zeker voor de veiligheid."

Onklaar gemaakt

In Nederland is het volgens hem 'bijna onmogelijk' dat er echte kogels in een wapen zitten. "Die wapens zijn onklaar gemaakt. Ik vraag bij elke aanvraag ook standaard wie de wapens levert. Als ik diegene niet ken, houdt het voor mij op."

Richard Hollemans is zo'n wapenleverancier. Hij werkt voor het bedrijf Legacy FX en is zelf als wapenmeester ook op filmsets aanwezig om alles in goede banen te leiden. "Wij werken voornamelijk met vuurwapens die gemaakt zijn voor echte patronen. Het zijn dus echte wapens, maar die hebben we zo aangepast dat ze enkel werken met losse flodders."

Op Nederlandse filmsets worden altijd wapens gebruikt die onklaar gemaakt zijn Op Nederlandse filmsets worden altijd wapens gebruikt die onklaar gemaakt zijn

Zelfs met zo'n rekwisiet moet je erg oppassen. "Er zijn dingen die niet kunnen, zoals met een losse flodder op één meter afstand op een gezicht schieten. Het mag dan 'slechts' gaan om een knalpatroon, maar er komt grote druk bij vrij. Die druk kan dodelijk zijn."

Speculaties

Het ongeluk met Baldwin kan dus zelfs met een onklaar wapen gebeurd zijn. "Stel, er wordt geworsteld in een scène, er komt toevallig een steentje in de loop van het wapen en er wordt geschoten. Als je iemand dan verkeerd raakt, kan dat extreme schade aanrichten."

Zelf houdt hij altijd rekening met dit soort risico's. "Ik zorg altijd dat we niet richten op mensen, maar altijd ernaast. Op beeld zie je dat toch niet. En als er toch voor een shot in de lens moet worden geschoten, vragen wij of de mensen daarachter even weggaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alec Baldwin overladen met steunreacties na noodlottig ongeval

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore