Poep- en pieshumor

TikTokker Maaike scoort met grappen over scheetjes: 'Het is hartstikke menselijk'

22 oktober 2021 16:05 Aangepast: 22 oktober 2021 18:02
Maaike van Houten laat veel mensen lachen door haar video's op TikTok

Maaike van Houten uit Eindhoven is een ware sensatie op TikTok. Met haar video's met woordgrappen, raadsels en grappen over scheten laten scoort ze tienduizenden likes. Vooral de scheetfilmpjes lijken het goed te doen. Maar wat is er toch zo grappig aan poep- en pieshumor?

"Ik ben afgelopen juni begonnen met het maken van filmpjes op TikTok", vertelt Maaike aan EditieNL. In het dagelijks leven is ze verpleegkundige. Ze begon met het maken van de filmpjes tijdens het werk, hierin maakt ze woordgrappen of legt ze haar collega's een raadsel voor. Inmiddels heeft ze meer dan 155.000 volgers.

Taboe

Vooral de serie Raad de Scheet doet het goed op haar account. Hierbij laat ze iemand een scheetgeluid maken die zij dan moet nabootsen in de vorm van een echte scheet. "Er heerst een taboe op en dat probeer ik daarmee te doorbreken. Ik heb er helemaal geen schaamte voor."

Want scheten laten is wat haar betreft volkomen normaal. "Het is toch gewoon hartstikke menselijk? Daarin heb ik helemaal niets te verbergen."

Grens overschrijden 

Dat er een taboe heerst op scheten weet ook humordeskundige Dick Zijp. Maar dat maakt het juist zo grappig. "Humor gaat heel vaak over het overschrijden van een grens. Het gaat dan over taboeonderwerpen", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dromen sturend masker is hit op TikTok: 'Een droom even aansturen kan niet'

"Poep, pies en scheten laten is altijd een taboe geweest. Als je daar grappen over maakt dan ligt dat gevoelig", legt Zijp uit. "Je gaat een grens over en dat is altijd grappig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TikTok bereikt mijlpaal: 1 miljard actieve gebruikers

En Maaike is niet de enige grappige dame die het taboe gebruikt in haar humor. "Er zijn zeker in de cabaretwereld genoeg voorbeelden van mensen die daar grappen over maken. Ik denk direct aan Brigitte Kaandorp, zij heeft een scène waarin ze scheten laat." Of een absurde conference in de debuutvoorstelling van Kasper van der Laan. "Over hoe je je komt moet afvegen en met welke hand je dat moet doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore