Ga naar de inhoud
Door je neus ademen

Beter slapen met dichtgeplakte mond? 'Het helpt tegen vochtverlies'

Presentatrice en YouTuber Sanny Verhoeven slaapt met een pleister op haar mond

Een pleister op je mond om beter te slapen, het is een nieuw opvallend fenomeen op Instagram. Door de pleister zou je gedwongen worden door je neus te ademen. Dit zou dan weer beter zijn voor je lichaam omdat het vochtverlies tegengaat. Maar is het wel zo'n goed idee?

Het slapen met de pleister zou verschillende voordelen hebben. Zo zou het helpen tegen vochtverlies omdat veel mensen met hun mond open slapen en daardoor wakker worden met een droge mond. Ook zou het moeten helpen om dieper en langzamer adem te halen.

Mond afplakken

Presentatrice en YouTuber Sanny Verhoeven slaapt ook sinds een paar weken met de pleister op. "Ik ben erop gekomen via mijn ademcoach Kasper", vertelt ze aan EditieNL. "Je doet 'm op vlak voordat je gaat slapen."

Goed
Lees ook:
Goed ademhalen doe je door je neus: 'Daar is ie voor bedoeld'

Er zijn verschillende varianten van de mondpleister. "Je hebt een tapeje op je hele mond, dus dan kan je er echt niet meer doorheen ademen. Maar je kan het ook met een schuine pleister doen, dat doe ik", legt Verhoeven uit. "Want ik vind het toch wel spannend en dan kan je nog een beetje valsspelen doordat je er stiekem schuin door kan ademen."

Dorst

Verhoeven is ermee begonnen omdat ze met haar mond open sliep en daardoor vaak in de nacht wakker werd met dorst en een droge mond. "De pleister helpt er heel erg tegen. Ik heb mijn mond nu sowieso vaker dicht, ook zonder de pleister. Blijkbaar onthoudt je lichaam dat."

Verbeter
Lees ook:
Verbeter je nachtrust met deze vijf tips

Ook heeft ze het idee dat ze minder moe is als ze wakker wordt. "Ik werd altijd een beetje fuzzy wakker. Alsof ik niet goed geslapen had. Dat heb ik nu niet meer. Het is alsof je een acht uur durende ademhalingsoefening hebt gedaan."

En het zou nog meer voordelen hebben. "Ik las ook dat tandartsen en logopedisten zeggen dat het beter is voor je tanden, omdat je door je neus ademt en de adem in je lichaam daardoor zuiverder is, maar daar ben ik mij nog in aan het verdiepen."

'Onveilig en onnatuurlijk'

Of het daadwerkelijk helpt is nog onduidelijk. "Er is geen bewijs voor dat een pleister goed is om mee te slapen", vertelt Pierre de Roy, directeur van Vermoeidheidskliniek Nederland, aan EditieNL. "Wat wel zo is, is dat via je neus ademen elke longarts blij maakt."

5
Lees ook:
5 dingen die je niet moet doen vlak voordat je gaat slapen

Toch is de pleister volgens De Roy niet de oplossing. "Als je neus dicht zit, en dat gebeurt vaker dan je denkt in je slaap, dan krijg je met zo'n pleister dus geen adem."

Daarnaast is het slapen met dichtgeplakte mond onnatuurlijk. "Veel mensen kunnen niet lang met een pleister op de mond slapen. Het gevolg is dat ze onrustiger en slechter slapen en dus ook meer moe worden. Daarom is het per saldo geen goed idee."