Ga naar de inhoud
'Schrijnende verhalen'

Ruben geeft gratis gitaren en lessen aan kinderen die het moeilijk hebben

Ruben (rechts) verzamelt met vriend Edwin (links) gitaren om ze weg te geven aan kinderen Beeld © Ruben Hoeke

Wat doe je als gitarist tijdens de lockdown? Ruben Hoeke besloot een gitaarset die hij over had weg te geven aan een kind dat het niet kon bekostigen. Inmiddels heeft hij dat al met 260 gitaren gedaan én geeft hij gratis online lessen. Want ieder kind moet volgens hem de mogelijkheid krijgen om muziek te maken. "Het is een verrijking."

Door de jaren heen gaf Ruben, die al dertig jaar gitaar speelt, al weleens een exemplaar weg dat hij niet meer gebruikte. "In 2019 heb ik er een weggegeven aan een weeshuis in Ecuador. Die kinderen gingen met z'n allen lekker op die elektrische gitaar rammen", zegt hij. "Ik dacht: daar moet ik misschien een keer iets mee doen."

DJ
Lees ook:
DJ bestolen van al zijn muziek, dag voor ADE: 'Jaren aan werk kwijt'

Vorig jaar in november had Ruben een gitaarset over. Zo'n set bevat niet alleen een gitaar, maar ook een hoes, een stemapparaat en andere attributen. Hij besloot het weg te geven. "Ik had niet echt iemand in mijn omgeving die het niet kon betalen, dus toen heb ik een oproep op Facebook geplaatst." Die bleef niet onopgemerkt. "Er stroomden ongehoord veel reacties binnen, echt honderden."

Schrijnende verhalen

Na het weggeven van de eerste set, begon Ruben het groter aan te pakken. Nu zamelt hij gitaarsets in om die vervolgens weg te geven. Zoveel dat hij ze moet opslaan bij vriend Edwin. "Dan komt er een nieuwe actie en dan gooien we weer dertig of veertig sets op Facebook."

De mensen die reageren op die posts delen soms schrijnende verhalen. "Er zitten reacties bij van ouders in de schuldsanering of slachtoffers van de toeslagenaffaire. Ik zal je de verhalen besparen. Het zijn kinderen die mishandeld zijn, in crisis verkeren, of operaties hebben ondergaan." Zo kan hij nog wel even doorgaan. Er stromen meer berichten binnen dan er gitaarsets zijn, dus Ruben wordt soms gedwongen om te kiezen. "Ik vraag altijd door, want ik wil niet dat er misbruik van wordt gemaakt." 

Online les

Als kinderen geen gitaar kunnen betalen dan kunnen ze ook geen lessen bekostigen, dacht Ruben al vrij snel. Dus online gitaarles biedt hij inmiddels ook aan: gisteren was de eerste, met zo'n vijftig deelnemers. "Ik heb ervoor gezorgd dat ik de kinderen zelf niet zie, uit privacyoverwegingen. Daarnaast hoor ik ze niet, dus ze hoeven zich niet te schamen." De kinderen hoeven ook hun eigen naam niet te gebruiken. "Maar ze kunnen wel chatten met elkaar." Mochten ze een les missen, dan kunnen ze die gewoon terugkijken. 

Patiënt
Lees ook:
Patiënt speelt gitaar tijdens hersenoperatie in Erasmus MC

Het doel van Ruben is kinderen de kans geven om in aanraking te komen met een nieuw instrument om vervolgens een nieuwe wereld te ontdekken. "Van de vijftig kinderen zijn er misschien vijf die levenslang op het muziekpad worden gezet", zegt de gitaarleraar. "Het is sowieso een verrijking, dat is ook vaak benoemd door neuroloog Erik Scherder. Hij legt keer op keer uit dat muziek maken het allergrootste deel van de hersenen activeert."

'Kinderen die het moeilijk hebben'

De kinderen die zich op mogen geven voor het initiatief, noemt Ruben inmiddels de Geef een Kind een Gitaar-doelgroep. "In eerste instantie is het voor kinderen die geen gitaar en lessen kunnen betalen, en voor hun ouders", legt hij uit. Maar door de voordelen die muziek met zich meebrengt heeft Ruben de doelgroep wat breder getrokken. "Het is ook voor kinderen die ziek of autistisch zijn in welke vorm dan ook. Eigenlijk voor alle kinderen die het moeilijk hebben."

Inmiddels wil Ruben een stichting opzetten. "Ik wil het breder trekken en fondsen werven om meer dingen voor elkaar te krijgen." Zo wil hij het inzamelen en weggeven van gitaarsets – en in de toekomst hopelijk meer instrumenten – laten doorgaan. "Als ik zelf meer ga spelen als corona afzwakt, dan heb ik minder tijd. Dat zou zonde zijn, want dit initiatief is heel goed voor kinderen." 

Gitaarset over?

Mocht je zelf een gitaarset over hebben, dan kun je je aanmelden via de Facebookpagina of website van Ruben.