Ga naar de inhoud
Spelfouten

Do's en don'ts op je datingprofiel: 'Hou het luchtig en maak geen spelfouten'

Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Een dt-fout of 'me' en 'mijn' met elkaar verwarren: Tess van der Zanden van Tilburg University deed onderzoek naar de invloed van dit soort missers op je datingprofiel. Wat blijkt? Spelfouten zijn een no-go. Maar er zijn ook nog andere dingen die je beter niet kunt doen als je iemand aan de haak wil slaan.

Veel mensen maken gebruik van apps als Tinder, Happn en Bumble om een date aan de haak te slaan. Met de vele gebruikers op dit soort platforms is het niet makkelijk om op te vallen. Belangrijk is daarom om origineel te zijn, zegt Van der Zanden tegen EditieNL. "Originaliteit wordt geassocieerd met intelligentie. In de realiteit zie je dat teksten van profielen vaak op elkaar lijken."

Daters
Lees ook:
Daters opgelet: taalfouten maken je officieel minder aantrekkelijk

Om origineel over te komen zou je bijvoorbeeld wat persoonlijke informatie kunnen onthullen. "Dus aan de ene kant een beetje persoonlijke informatie geven, maar ook concreet zijn en tot de verbeelding spreken. Niet: 'Ik hou van koken', maar 'Mijn favoriete gerecht is bami, dat maak ik graag voor je'", zegt Van der Zanden. "Maar blijf wel binnen de gebaande paden."

Taal- en spelfouten

Wat je juist níét moet doen op een datingapp, is taal- en spelfouten maken. "Aan de ene kant heb je de typefouten. Die worden geassocieerd met slordigheid en gebrek aan moeite en tijd, dat vinden mensen minder aantrekkelijk", legt de onderzoekster uit. "Grammaticale- en spellingsfouten associëren we met een gebrek aan intelligentie. Denk aan dt-fouten of het verwarren van me en mijn."

De
Lees ook:
De vijf spelregels op... Tinder

Informeel taalgebruik blijkt ook geen goede strategie om iemand binnen te hengelen. "Denk aan emoji en afkortingen, bijvoorbeeld w8 in plaats van wacht. We dachten eerst juist dat het een positieve invloed zou hebben aangezien je dan misschien toegankelijker lijkt, maar dat bleek zeker niet het geval."

'Houd het luchtig'

Ook David Vermeulen, CEO van datingapp Inner Circle, denkt dat je in je omschrijving op bepaalde dingen kunt letten. "De gebruiker vindt het fijn als iemand de tijd heeft genomen om een leuke tekst te maken, zodat je het gevoel hebt dat je een goede indruk hebt van hem of haar." Je kunt het ook beter luchtig houden. "De tekst moet niet te lang zijn, maar twee regels is weer te kort. Beperk jezelf niet door te zeggen: ik ben op zoek naar dit en dat."

Houd het kort

Op Inner Circle zijn er bepaalde woorden die het vaakst voorkomen in een profiel: spontaan, humor, sportief, leven, koken, graag, veel, weinig. Ook 'Amsterdam' komt vaak voor, omdat veel gebruikers van de app uit de hoofdstad komen. 

Open je het gesprek met 'hey', 'haai', of 'hallo', dan heb je 45 procent minder kans op reactie. Een ellenlange openingszin is ook geen goed idee. Hoe langer de zin, hoe kleiner de kans dat je een berichtje terugkrijgt. 

Er zijn een boel dingen die je niet moet doen om te scoren met je datingprofiel, maar een goede foto is altijd belangrijk. "Zorg dat je hoofd goed in het midden staat en dat de achtergrond vervaagd is. Iemand moet een snelle indruk krijgen van jou." 

Uitstraling

Uit het onderzoek van Tess van der Zanden blijkt dat mensen als eerst naar de foto kijken. "Die is makkelijk en snel te verwerken. En de fysieke aantrekkingskracht bij de eerste indruk is erg belangrijk", zegt ze. 

Toch blijft de tekst het allerbelangrijkst, beweert de onderzoeker. "Als je er knap uitziet wil het niet zeggen dat je ook slim en aardig gevonden gaat worden op je profiel. Ben je iets minder knap, maar heb je een leuke uitstraling en tekst op je profiel? Dan heb je ook veel kans."

Afwijzing
Lees ook:
Afwijzing na afwijzing op datingapps, Erwin was het zat: 'Ik ben gewoon mooi'