Ga naar de inhoud
Speelgoed importeren

Sint- en kerstcadeautjes lopen vertraging op: 'Race tegen de klok'

Erik Zandberg, speelgoedimporteur bij Van der Meulen.

Het lijkt misschien nog een eind weg, maar het kan verstandig zijn om alvast na te denken over wat je iedereen eens zal schenken tijdens de feestdagen. De Organisatie van Nederlandse Speelgoedleveranciers ziet namelijk flinke vertragingen in bestellingen die worden gedaan. Maar hoe groot is dit probleem nu echt?

Het wordt nog spannend of al het bestelde speelgoed dit jaar nog geleverd kan worden. En dat is uitzonderlijk, weet Erik Zandberg, speelgoedimporteur bij Van der Meulen. "In de zomer hebben we meestal alle producten binnen, nu wachten we er nog op. Dit hebben we echt nog nooit meegemaakt, het is een extreme situatie", vertelt hij aan EditieNL.

Files en schaarste

De vertraging heeft verschillende oorzaken. "Het komt eigenlijk door de naweeën van de coronacrisis waar de productie van producten stokte, maar iedereen juist veel spullen ging bestellen." Daarnaast kwamen containerschepen stil te liggen waardoor deze nu nog op de verkeerde plekken liggen. "Die hele file moest op gang komen en daar hebben we nu dus nog steeds last van."

Gaat
Lees ook:
Gaat de intocht door? Sinterklaascomités worstelen met coronamaatregelen

Daarbovenop komt de schaarste van grondstoffen. "En dat China anderhalve maand geleden heeft besloten een quotum op energie te leggen." Dit houdt in dat fabrieken slechts drie in plaats van zes dagen in de week mogen draaien. "Het is eigenlijk een cocktail van vertragingen."

Prijskaartje

Naast het langere wachten kunnen we ook verwachten dat speelgoed duurder gaat worden. "Prijzen van de containers rijzen de pan uit en hoe groter een product, hoe meer ruimte het in beslag neemt en hoe hoger de prijs. Volgend jaar kan het speelgoed tot 75 procent duurder worden", verklaart Zandberg.

'Genderneutraal'
Lees ook:
'Genderneutraal' Lego richt speelgoed voortaan op jongens én meisjes

De containers waarin de producten vervoerd worden zijn een groot onderdeel van het probleem volgens Ad Smoenmakers, specialist zeehavenlogistiek bij Fenex en directeur transportbemiddelaar bij Ritra Cargo. "In Los Angeles liggen er zeventig boten te wachten tot ze de haven in mogen. Op zo'n boot zitten er zo'n 15.000 containers, dus reken maar uit", vertelt hij aan EditieNL.

Dichterbij produceren

Europese importeurs denken erover na om de producten dichter bij huis te laten produceren. "We zien bijvoorbeeld dat er steeds meer producten uit Turkije komen."

'Fidget
Lees ook:
'Fidget poppers, simple dimples: wat moeten we met al die fidget toys in huis?'

Maar dit is niet een directe oplossing voor het probleem, denkt Schoenmakers, "Met productie verplaatsen ben je er nog niet, want de grondstoffen moeten daar ook nog naar vervoerd worden."

Wees er snel bij

Of onze sint- en kerstcadeautjes hier op tijd gaan zijn is dan ook nog maar de vraag. "Ruim zeventig procent van de boten is vertraagd. De vertraging bedraagt momenteel een tot vier weken, zonder de vertraging bij de producenten", legt Schoenmakers uit.

Dus is het volgens Zandberg verstandig om al wat eerder de cadeautjes aan te schaffen dit jaar. "Mijn tip is toch om op tijd de cadeaus te bestellen."