Hortus botanicus Leiden

Zeldzame penisplant kan ieder moment gaan bloeien: 'Laatste keer was in 1997'

20 oktober 2021 14:53 Aangepast: 20 oktober 2021 15:32
De 'penisplant' kan ieder moment gaan bloeien

Het is een opwindende dag vandaag voor de Hortus Botanicus in Leiden. De botanische tuin heeft er 24 jaar op moeten wachten, maar de Amorphophallus decus-silvae, beter bekend als de penisplant, staat op het punt om te gaan bloeien.

Het zal niet lang meer duren totdat de plant in bloei staat. "Hij is nu heel langzaam aan het opengaan", vertelt Rogier van Vugt namens Hortus Botanicus aan EditieNL. Als de plant bloeit, verspreidt die een geur van rottend vlees.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorkom schimmel op de potgrond van je kamerplant

De plant is erg zeldzaam, daarom is het moeilijk om te voorspellen hoe lang het nog zal duren voordat deze gaat bloeien. "Je hebt verschillende soorten penisplanten. Sommige bloeien wel vaker, maar deze soort is veel zeldzamer. Dit is de derde keer, voor zover we weten, dat die ergens in Europa bloeit. En één van die eerdere keren was ook in Leiden, 24 jaar geleden."

Publiekstrekker

Na gisteravond merkte de Hortus Botanicus dat er meer mensen kwamen kijken vanwege de unieke plant. "Mensen zijn planten gaan zien als een soort statusverhogend middel. Als plantenkenner vind ik het ergens heel stom en ergens ook wel leuk, want planten komen veel meer onder de aandacht bij de mensen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Welke kamerplanten zijn geschikt voor een donkere plek?

Ook ziet Van Vugt dat het publiek steeds jonger wordt. "De gemiddelde leeftijd was eerst tussen de tachtig en de dood. Nu komen er heel veel twintigers, dat is leuk om te zien."

Van clitoria tot Monstera obliqua

Naast de penisplant is de Hortus het thuis van meer zeldzame planten. "Wat op het moment wel grappig is, is dat we naast de penisplant ook de clitoria hebben." Ook zijn er planten te vinden waarvan er maar één op de wereld is. "De Dapania Pentandra uit Madagaskar en de Stephanostema stenocarpum. Dat zijn echt zeldzaamheden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is waarom het zo belangrijk is je plant stofvrij te houden

Ook vleesetende planten zijn populair. "Maar je merkt nu dat bladplanten en kamerplanten die wij normaal als entourage hadden staan, zo populair zijn dat we sommige achter slot en grendel moeten zetten. Dit komt doordat mensen ze stelen." Hierbij gaat het bijvoorbeeld om zogeheten 'Aroids'. "Zoals Anthurium crystallinum en Monstera obliqua. Die zijn ineens ook enorm veel geld waard."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore