Hogere lonen

Prijzen stijgen, lonen nauwelijks: 'Inflatie stijgt boven lonen uit'

19 oktober 2021 17:45 Aangepast: 20 oktober 2021 08:40
Bas van Weegberg, Dagelijks bestuur FNV (links), Piet Rietman, econoom ABN AMRO (rechts)

De eerste nieuwe premie is bekend: de basiszorgverzekering wordt op jaarbasis bijna vier tientjes duurder bij DSW. En dat is niet het enige wat duurder wordt. Zo betalen we meer voor onze boodschappen, benzine en de energieprijzen gaan door het dak. Maar de lonen blijven achter in deze stijgingen: hoe komt dat?

We gaan er niet echt op vooruit in onze koopkracht. De lonen stijgen namelijk minder hard dan de prijzen. "Dit komt doordat lonen vastliggen in cao's, voor een of twee jaar. Dus het kan zo zijn dat in een bepaalde maand de inflatie boven de loonstijging uitkomt, zoals nu", vertelt Piet Rietman, econoom bij ABN AMRO, aan EditieNL.

Onderhandelingspositie

De economie leeft weer op, dit betekent volgens Rietman dat de prijzen even hard meestijgen. "We verwachten dat dit na een tijdje wel weer inzakt. Maar alsnog stijgen de lonen niet genoeg om de prijsstijgingen bij te houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste nieuwe premie bekend: zorgverzekering tientjes duurder bij DSW

En zomaar de lonen omhoog gooien zit er helaas niet in, verklaart de econoom. "Het lastige is dat voor een aantrekkende loonstijging een sterke onderhandelingspositie van de werknemers nodig is. Maar er is veel flexwerk in Nederland en weinig mensen zijn lid van een vakbond." Dit maakt de positie van de werknemer redelijk zwak.

Gematigd loonklimaat

In het buitenland wordt dit anders geregeld. "In Duitsland bijvoorbeeld: daar vliegen de lonen weleens omhoog. In Nederland is het meer een kwestie van de lange termijn." Hier hebben we een vrij gematigd loonklimaat. "In slechte tijden is dat fijn, maar in goede tijden is dat jammer. De lonen kúnnen meer stijgen, maar doen het niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tanken over de grens goedkoper? 'Je winst is afhankelijk van de plek waar je zit'

Om onze koopkracht toch te verhogen kunnen er twee dingen worden gedaan. "De eerste is de bevolking minder belasting laten betalen, maar dit moet natuurlijk vanuit de overheid komen. Wat mensen zelf kunnen doen is de onderhandelingspositie verbeteren. Zo kunnen ze lid worden van een vakbond."

Inhaalslag

Bijvoorbeeld bij de FNV. De bond vindt dat er snel verandering moet komen. "Zorg ervoor dat die lonen omhoog gaan, compenseer de stijgende prijzen automatisch en geef daar bovenop een bonus van honderd euro aan alle werkenden", vindt Bas van Weegberg van het dagelijks bestuur van FNV.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Run op haardhout: 'Telefoon roodgloeiend sinds nieuws over stijging gasprijs'

Volgens hem zouden we er allemaal op vooruit kunnen. "Het is een kwestie van wil. Vanuit de politiek, maar ook vanuit werkgevers. Zij zijn degenen die dat kunnen doen." Zo zou er bijvoorbeeld minder geld naar aandeelhouders moeten gaan en meer naar werkenden. "Het is tijd voor een inhaalslag. Geef de mensen dat waar ze recht op hebben. Aan de FNV-leden ligt het niet. Die voeren de druk op en gaan komende weken actie voeren in de gehandicaptenzorg,  in ziekenhuizen, jeugdzorg, bij gemeenten en supermarkten."

Hoeveel betalen we meer?

We zijn steeds meer kwijt aan bijvoorbeeld de boodschappen. Maar hoeveel gaan we er daadwerkelijk op achteruit?

Aan boodschappen geeft volgens een gezin met twee volwassenen en twee jonge kinderen gemiddeld 500 euro per maand uit, volgens GFK Benelux. Dat is een totaal van 6.000 euro per jaar. De prijsstijging voor boodschappen voor dit gezin, inclusief inflatie van gemiddeld twee procent, is 3,6 procent. Dat is 216 euro op jaarbasis.

Ook aan de pomp betaal je fors meer. Een liter Euro95 kost volgens het CBS nu zo'n 1,94 euro. Dat is bijna 37 cent duurder dan vorig jaar. De adviesprijs voor benzine is nu € 2,085 volgens UnitedConsumers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore