Ga naar de inhoud
Moskou

Voor de metro betalen met je gezicht? 'Consument kiest voor gemak'

Daan van Beusekom, business development manager bij Koninklijke Boon Edam

Betalen met je gezicht: dat kunnen gebruikers van de metro in Moskou sinds vorige week door middel van de nieuwe app Face Pay. Dankzij de gezichtsherkenning kun je de metro in zonder pasje of ander toegangsbewijs. De poortjes gaan simpelweg open zodra de camera's het gezicht herkennen. Moeten we daar in Nederland ook voor openstaan?

In de app Face Pay voer je een pasfoto in die je vervolgens koppelt aan je bankrekening. De camera's bij de poortjes in het metrostation herkennen vervolgens het gezicht waardoor de poortjes geopend worden. Dan worden de kosten automatisch afgeschreven via de app. De gezichtsherkenning doet het werk.

Veiligheid en privacy

Betalen met gezichtsherkenning is ons niet volledig vreemd. Zo werkt de betaalmethode Apple Pay door middel van het herkennen van je gezicht. Al werkt dat systeem via je telefoon, zegt Sander Duivestein, deskundige op het gebied van nieuwe technologie. "Bij Face Pay in Moskou draag je het over aan een semi-overheidsinstantie", vertelt hij aan EditieNL.

Europarlement:
Lees ook:
Europarlement: gezichtsherkenning in publieke ruimtes verbieden

Volgens Duivestein moeten we ons een paar dingen afvragen als onze gegevens in handen komen van zulk soort instanties. "Is het veilig? Wat gaan ze ermee doen en wat als mijn gezicht herkend wordt, maar ik het niet ben?"

Access control

Er zijn verschillende soorten gezichtsherkenning. Eén daarvan is access control, om toegang te krijgen tot een pand. Daar houdt bedrijf Koninklijke Boon Edam zich mee bezig. "Wij leveren de entrees, zoals draaideuren en poortjes. De fysieke toegang dus", vertelt Daan van Beusekom, business development manager van het bedrijf. "Daar wordt een access control aan toegevoegd. Dat kan een kaartje of gezichtsherkenning zijn."

Met
Lees ook:
Met deze gezichten zijn systemen voor gezichtsherkenning te foppen

Het bedrijf neemt een foto van een personeelslid en maakt daar een zogenaamde vector van. Daar komt een cijfercode uit, waarna de foto weggegooid wordt. De camera kan dan het gezicht linken met de code en vervolgens kun je naar binnen.

Gezichtsherkenning?
Lees ook:
Gezichtsherkenning? Je brein reageert hier emotioneel op

Maar dat mag niet zomaar. "Er zijn wel strenge regels. Zo moet elk personeelslid ermee instemmen en moet er een back-up systeem zijn, zoals een kaartensysteem, voor als er iets misgaat."

Gemak

Of het een idee is om gezichtsherkenning ook in het Nederlandse openbaar vervoer in te voeren? Duivestein denkt dat de Nederlandse consument zich niet heel bewust is van de gevaren. "We zien vaak dat de consument voor het gemak kiest", zegt hij. "Pas als het mis gaat gaan we ons er druk over maken." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore