Ga naar de inhoud
Eindhoven en Den Bosch

NS doet proef met aftelklok op stations: 'Zet aan tot actie'

Bovenaan zie je de 'oude' methode, onderaan de nieuwe Beeld © EditieNL

Wie de trein moet halen op het station van Eindhoven of Den Bosch hoeft voortaan niet meer zelf uit te rekenen hoeveel minuten hij nog heeft voor vertrek. De NS doet daar vanaf vandaag een proef met een aftelklok. Het zou reizigers moeten helpen om een betere inschatting te maken of ze de trein nog kunnen halen. "Minuten aftellen werkt activerend."

Op de borden in Eindhoven en Den Bosch zie je niet meer om welk tijdstip de trein vertrekt, maar hoeveel minuten het nog duurt. "We hebben het systeem achter de reisinformatie aangepast. Daardoor is er meer mogelijk", vertelt NS-woordvoerder Arno Leblanc aan EditieNL.

3, 2, 1...

Op het perron zelf wordt afgeteld vanaf vijf minuten. Verderop gebeurt dat al zeven minuten voor vertrek, omdat het vanaf daar langer wandelen is. Bij vertragingen wordt niet afgeteld. "Dan laten we de reguliere tijd zien met daarbij het aantal minuten vertraging."

Druk
Lees ook:
Druk op de weg, maar treinverkeer blijft achter: 'Tijd voor nodig'

De NS hoopt niet alleen te bereiken dat meer mensen hun trein halen, maar ook dat de treinen beter op tijd rijden. "Het is belangrijk dat zowel de reiziger als het personeel scherp is. We kijken of een trein zo nog stipter kan rijden dan voorheen."

Gemak

Consumentenpsycholoog Tom van Bommel denkt dat zo'n aftelklok heel effectief kan zijn. "Als je 10.45 uur op zo'n bord ziet staan, moet je zelf uitrekenen hoe lang je nog hebt. De NS neemt een rekenstapje weg. Het is gewoon gemak."

Aftellen werkt activerend, vertelt de consumentenpsycholoog. "Mensen worden wat gehaaster. En als ze het zelf moeten uitrekenen doen ze dat soms verkeerd; een berekening pakt vaak wat krapper uit. Met een aftelklok is het meteen duidelijk. Je brein begrijpt het, daarom heeft het direct een activerende werking."

Boekingssites

Een dergelijk aftelsysteem wordt al gebruikt bij diverse metro's en bussen. Ook sommige bedrijven hebben aftelsystemen op hun websites. "Je ziet het bijvoorbeeld op boekingssites. Dan staat er: deze kamer is alleen nog vandaag beschikbaar. Aftellen kan ons gedrag beïnvloeden."

Het is volgens Van Bommel alleen een handige methode op de stations zelf, en niet bij vooraf geplande reizen. "Je moet dit niet doorvoeren in de reisplanner; dan lees je dat over 45 minuten de trein gaat. Dat heeft niet zoveel zin."