Elektrische auto's

Is dit de oplossing voor de rondslingerende kabels van elektrische auto's?

19 oktober 2021 12:59 Aangepast: 19 oktober 2021 13:05
De constructie van ChargeArm Beeld © EditieNL

Steeds meer Nederlanders rijden in een elektrische auto. Dat betekent ook dat er steeds meer kabels over de stoep liggen, want niet elke eigenaar heeft een eigen oprit. ChargeArm zou weleens een uitkomst kunnen bieden voor de hinder van die laadkabels.

Er zijn al eerder uitvindingen bedacht om ervoor te zorgen dat mensen niet meer struikelen over kabels die op de stoep liggen. Zo heb je een soort kabelbrug die je over het draad heen kan leggen en een kabelgeul om je kabel onder de grond te verstoppen. En in Arnhem zijn er laadkabels die uit lantaarnpalen komen.

Door de lucht

Nu is er dus een nieuwe uitvinding van ChargeArm: een kabel door de lucht. Via een soort beugelconstructie wordt de kabel over de stoep heen geloodst, zonder dat je er geen last van hebt als je er loopt.

Ton Abbenhuis van het bedrijf kwam op het idee met drie andere industrieel ontwerpers. "Het lost veel op. Er ligt op deze manier geen obstakel op de vloer en het snoer komt niet onder de drek te zitten." Ook zou het handig zijn voor blinden en slechtzienden. "Die herkennen zo'n kabel niet." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elektrische auto steeds populairder, ook bij particulieren

De uitvinding van ChargeArm is niet per se goedkoper dan andere alternatieven. De constructie kost je zo'n duizend euro. "Maar het snoer gaat wel langer mee", zegt Abbenhuis. "Als het op een trosje in een hoek ligt, slijt de kabel sneller of breekt die af. Dan heb je er niets meer aan." 

'Niet aantrekkelijk' 

Het alternatief van ChargeArm lost het probleem van de kabels op de stoep op, maar volgens autojournalist Werner Budding is het visueel gezien niet echt aantrekkelijk. "Straks staan er door hele straat een soort beugels. Daarnaast vind ik het veel geld", zegt hij tegen EditieNL. Budding denkt liever aan andere oplossingen. "Misschien kunnen er laadpoorten in de grond of in lantaarnpalen komen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor iedere auto een laadpaal? Dat kan ons stroomnet helemaal niet aan

Of de problemen met de in de weg liggende kabels snel opgelost zullen zijn? Budding denkt van niet. "De prijzen van elektrische auto's zakken. Daardoor worden ze voor een groter publiek beschikbaar." Zo zouden steeds meer mensen zonder eigen oprit straks een elektrische auto kunnen bekostigen. "Het aantal elektrische auto's neemt jaarlijks sterk toe. Problemen worden op den duur dus steeds groter." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore