Ga naar de inhoud
Onderzoek

Maakt een dure hobby gelukkig(er)? 'Ik besteed 700 euro per jaar aan Star Wars'

Kitty is gek van Disney en Star Wars Beeld © EditieNL

Viool spelen, voetballen of postzegels verzamelen: hobby's zijn er in alle soorten en maten. We zijn bereid daar flink wat geld aan uit te geven, zo blijkt uit Brits onderzoek. Namelijk zo'n 86 euro per persoon per maand. Dit komt jaarlijks neer op ruim 1000 euro. Maar maakt een dure hobby ook gelukkig?

Kitty Visser heeft een grote hobby: ze verzamelt alles van Star Wars en Disney. "We hebben een hele Star Wars-kamer en de rest van het huis staat vol met Disney", vertelt ze aan EditieNL.

Identiteit

Voor Kitty is deze hobby een vlucht uit de realiteit. "Je waant je in een andere wereld en kan even kind zijn. Ik heb echt een stukje Disneyland in mijn eigen huis." Het is ook een belangrijk onderdeel van haar eigen identiteit. "Ik draag alleen maar Disney-kleding. Toen mijn man overleed hebben we een Star Wars-begrafenis voor hem geregeld."

Hond
Lees ook:
Hond Nalani kent 141 speeltjes uit haar hoofd: 'Dure hobby geworden'

Aan haar hobby hangt een flink prijskaartje. "De Star Wars-beelden die ik spaar kosten zo'n 700 euro per stuk. Ik heb er inmiddels al vijftien van verzameld. De duurste was bijna 900 euro." Gemiddeld besteedt ze zo'n 700 euro per jaar aan haar hobby. Eigenlijk iets te veel, geeft ze toe. "Ik heb pas geleden wel iets moeten verkopen, zodat ik voor mijn vier kinderen kon zorgen. Dat vond ik wel moeilijk. Ik heb weleens gedacht: had ik maar een goedkopere hobby."

Geluksgevoel

Filantroop Paul Smeets deed onderzoek naar ons geluk en welke rol een hobby daarbij speelt. "Uit een steekproef is gebleken dat de hoeveelheid vrije tijd niet uit maakt voor ons geluk, maar wel hoe we die vrije tijd invullen", legt Smeets uit aan EditieNL. Besteed je je vrije tijd aan het uitoefenen van een hobby, dan maakt dat je gelukkiger. "Als je kiest voor televisie kijken en op je telefoon zitten, maakt dat je minder gelukkig."

Enrique
Lees ook:
Enrique (21) pimpte sneakers als hobby, nu lopen BN'ers op zijn schoenen

Dat mensen bereid zijn er veel geld aan uit te geven, komt volgens Smeets doordat hobby's een steeds belangrijker deel vormen van onze identiteit. "Als je je aan iemand voorstelt is de eerste vraag: wat voor werk doe je? En de tweede vraag: wat zijn je hobby's?"

Maar een dure hobby maakt je niet automatisch gelukkiger dan een goedkope. "Het prijskaartje van de hobby zegt niets over het geluksgevoel. We zien dat vooral sociale hobby's heel veel geluk opleveren. Bijvoorbeeld dansen of muziek maken in een band. Dat hoeft helemaal niet veel te kosten."