Ga naar de inhoud
Complottheorieën

Corona markeert 'eindtijd' in evangelische kringen: 'Pandemie is het beest'

Frank Bosman, cultuurtheoloog

In evangelische kring groeit het aantal gelovigen dat corona als een complot ziet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Algemeen Dagblad. Rennie Schoorstra is een prediker uit Alkmaar. Ook in zijn lezingen komt veel overeen met de ideeën van complotdenkers.

Op YouTube is te zien hoe Schoorstra spreekt over de coronatijd waarin we ons bevinden. Zijn woorden doen denken aan verschillende complottheorieën die claimen dat de pandemie niet echt is, en dat vaccineren slecht is. Wantrouwen tegenover de overheid komt bij evangelische groepen duidelijk terug, ziet ook cultuurtheoloog Frank Bosman.

Anti-overheid

"Het laatste Bijbelboek, de Openbaringen van Johannes, gaan over de Apocalyps, het einde der tijden", vertelt hij aan EditieNL. "Dat was een protest tegen de Romeinse overheid. Dat is ontstaan als een verkapt protest."

Kerk
Lees ook:
Kerk Staphorst weert bezoekers om oplopende coronabesmettingen

Maar op een gegeven moment werd het christendom een staatsgodsdienst, zegt Bosman. "Toen kon het natuurlijk geen protest tegen diezelfde staat zijn. Toen is het gedraaid naar een verhaal van het einde der tijden. Daar is altijd een vlam of een vonk over van dat anti-overheidsdenken."

Coronamaatregelen

Dat verklaart volgens hem de manier waarop sommige christenen omgaan met de coronaregels. "Op het moment dat je in een omgeving zit als christen waarin je het gevoel zou kunnen hebben dat je gedwongen wordt door de overheid, dan ligt het voor de hand om dat boek erbij te pakken en die dood en verderf uit de Openbaringen te koppelen aan de coronamaatregelen."

Vaccinweigeraars
Lees ook:
Vaccinweigeraars gebruiken film 'I Am Legend' voor complottheorie

En hier moeten we ons zorgen over maken, denkt theoloog Willem Ouweneel. "Je ziet ze niet alleen in de evangelische gemeenten, je ziet ze ook in de reguliere gemeenten", vertelt hij aan EditieNL.

Einde der tijden

Volgens hem zijn deze evangelische stromingen erg gericht op de eindtijd. "Vooral vanaf de negentiende eeuw is er een sterke drive. Ze willen overal tekenen van de eindtijd in zien. Zelfs in de streepjescode werd het teken van het beest gezien. Nu in corona en vaccinaties"

Vrijspraak
Lees ook:
Vrijspraak voor verdachte van aanslagplan op vaccinatielocatie

En predikers maken hier gebruik van. "Een heleboel predikers ontlenen hun identiteit aan het feit dat zij dingen weten die anderen niet weten. Zij snappen hoe het werkt, en de mensen erbuiten snappen het niet. Dat geeft hen een geweldig gevoel van voldoening."

Wel is het volgens Ouweneel belangrijk om te onthouden dat het maar om een kleine groep evangelische christenen gaat die zo denken. "Het is een kleine, maar fanatieke groep. We weten niet of de groep complotdenkers onder christenen groter is dan buiten de kerken." Deze groep kan dus niet over één kam worden geschoren. "Ook in de evangelische wereld zijn veel mensen gevaccineerd."