Casual of niet?

Stewardess op sneakers? 'Outfits steeds comfortabeler'

15 oktober 2021 14:26 Aangepast: 15 oktober 2021 14:58
KLM-stewardess Anne Rippen-Boek Beeld © EditieNL

Een pantalon in plaats van een kokerrok en sneakers in plaats van hakken. Bij de Oekraïense luchtvaartmaatschappij SkyUp Airlines zien de stewardessen er binnenkort anders uit. Het personeel mag ervoor kiezen om de traditionele kleding links te laten liggen en comfortabele alternatieven aan te trekken. Is dat ook iets voor onze stewardessen?

Een stewardess in een broek is zeker niets nieuws. Ook bij KLM kunnen de stewardessen namelijk een broek aantrekken als ze dat willen. "En je kan kiezen uit twee verschillende rokken", vertelt KLM-stewardess Anne Rippen-Boek. "De broek zit bij veel collega's mooi, maar bij mij niet, dus die draag ik niet."

Maar hoewel een broek dus mag, zijn er een hoop andere voorschriften waar het personeel zich aan moet houden. Zo moeten vrouwen pumps van tussen de twee en 5,5 centimeter hoog dragen en moeten deze keurig gepoetst zijn. Sneakers zijn uit den boze. "We hebben ook een boekje over de voorschriften. Qua nagellak zijn alleen nude of rode tinten toegestaan. Donkerpaars mag bijvoorbeeld niet. Voor lippenstift geldt dat ook." En ook over het haar zijn er regels. "Is je haar langer dan de kraag als je het los draagt, dan moet het opgestoken zijn."

Uithangbord

Een hoop regeltjes dus. Toch zijn die er volgens Anne niet voor niks. De kleding van KLM is door de blauwe kleur voor veel mensen waarschijnlijk erg herkenbaar. "Dat is een uitstraling die we graag volhouden. We willen uniformiteit uitdragen. Je bent een visitekaartje, een uithangbord namens KLM", zegt de stewardess. "Als je er verzorgd uitziet, geeft dat de passagiers ook een veilig gevoel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zingende KLM-purser over coronajaar: 'Ik kon wel huilen'

Dat beaamt bedrijfskledingontwerper Bas van Wayenburg. Hij ontwierp de outfits die nu worden gedragen bij Transavia en Corendon. "Je bent serviceverlener. Zo'n kostuum helpt daarbij", legt hij uit aan EditieNL. "Je vakantie begint al op Schiphol, dus de kleding moet een deel zijn van de beleving. Je moet veiligheid en autoriteit uitstralen en benaderbaar lijken. En dat allemaal tegelijk", meent hij.

Kledingontwerper Bas (rechts) en een stewardess van Corendon Kledingontwerper Bas (rechts) en een stewardess van Corendon

Discussie over sneakers

De kledingvoorschriften zijn bij elke vliegmaatschappij anders, maar volgens Van Wayenburg zijn de outfits van cabinepersoneel door de jaren heen wel veranderd. "Bij Corendon is het ontwerp gaandeweg steeds mooier geworden. De belijning is heel mooi. Transavia wilde een iets zakelijkere uitstraling, dus die zijn naar een donkerblauw pakje gegaan", geeft hij als voorbeeld.

Vliegtuigmaatschappijen willen steeds comfortabelere outfits, merkt de ontwerper. "Ik doe mijn best om ze zo comfortabel mogelijk te maken, maar wel met uitstraling", zegt de ontwerper. "Sneakers zijn een discussiepunt in die wereld. De vraag is: hoe casual ga je? Wil je op je publiek lijken of afstand bewaren? Ik zou voor het tweede kiezen."

De outfits van SkyUp Airlines:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore