Uden

Club biedt gratis reanimatiecursus na hartstilstand op veld: 'Ook voor niet-leden'

15 oktober 2021 09:00 Aangepast: 15 oktober 2021 09:06
Edwin kreeg in april een hartstilstand op het voetbalveld Beeld © DTV Nieuws

Edwin Gevers vierde gisteren zijn vijftigste verjaardag. Een mijlpaal die hij op een haar na niet had gered. In april kreeg hij een hartstilstand op het voetbalveld, die hij dankzij omstanders en de aanwezigheid van een AED heeft overleefd. De Udense sportclub waar het gebeurde, biedt nu gratis reanimatiecursussen aan om te voorkomen dat het een volgende keer misgaat.

Edwin stond 10 april op het voetbalveld van UDI'19 voor een training met zijn veteranenteam toen hij plots in elkaar zakte. "Mijn teamgenoten dachten in eerste instantie dat ik ze voor de gek hield, maar al snel bleek dat het serieus was", vertelt hij aan EditieNL.

Hulp

Het was het team niet meteen duidelijk wat er mis was. "Eerst dachten ze aan een epileptische aanval, maar twee dames van het veteranenteam zagen dat ik helemaal blauw werd en vermoedden dat er meer aan de hand was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met een AED op het station had Arnoud misschien wél een leven kunnen redden

Ze hebben Edwin op zijn zij gelegd en begonnen te reanimeren. "Iemand anders heeft me mond-op-mondbeademing gegeven en weer een ander heeft de AED gehaald. Ondertussen werd 112 gebeld en hebben mensen de poort geopend voor de ambulance. Het was een knap staaltje teamwork."

Twaalf seconden 'dood'

Edwin heeft enorm geluk gehad en dat beseft hij maar al te goed. "Mijn hartslag is twaalf seconden weggeweest", vertelt hij. Het had niet veel gescheeld of hij had het niet kunnen navertellen.

De club zelf is ook ontzettend opgelucht dat er mensen aanwezig waren die raad wisten met de situatie. "Dat heeft z'n vruchten afgeworpen. Edwin is nog bij ons", zegt Wilco Zonneveld van UDI'19 tegen EditieNL.

Cursussen

Om te voorkomen dat het de volgende keer anders afloopt, biedt de club binnenkort gratis lessen aan. "Het gaat om een soort combinatiecursus waarbij zowel wordt geleerd hoe te reanimeren als hoe om te gaan met een AED. Onze clubarts is tevens cardioloog en neemt dit op zich. Als je op deze manier mensen kan redden is dat natuurlijk fantastisch."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle Nederlandse treinstations krijgen volgend jaar een AED

Ook niet-leden zijn welkom. "Iedereen mag meedoen. Of je nu langs de lijn staat als supporter, van de hockey- of tennisclub komt of gewoon een inwoner van Uden bent." De club is ook van plan contact op te nemen met de KNVB, in de hoop anderen te inspireren.

'Dit gebeurt mij niet'

Edwin vindt het fantastisch dat de club dit organiseert. "Ik heb het gered dankzij hen. Hopelijk beseffen nog veel meer mensen hierdoor hoe belangrijk het is. Je denkt altijd: dit gebeurt mij niet. Maar voor je het weet ben je ineens het middelpunt van zo'n vreselijk incident. Ik kan erover meepraten."

Hij is zelf ook van plan de cursus te volgen. "Ik weet tot op zekere hoogte hoe ik moet reanimeren, maar ik zou niet weten hoe een AED werkt. Mijn vrouw gaat ook meedoen. Want als dit bij ons thuis was gebeurd, had zij ook niet geweten wat ze moest doen. Ze vindt het belangrijk om het ook te kunnen, want je weet maar nooit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore