Afval weggooien

Afvalcontainers in Den Bosch gepimpt: 'Positieve invloed van straatkunst'

14 oktober 2021 15:55 Aangepast: 15 oktober 2021 10:44
Een kunstenaar leukt één van de containers op Beeld © Ben Nienhuis

Vind je de afvalcontainers bij jou in de buurt maar saai? Die in Den Bosch zijn dat allesbehalve. Kunstplatform Kings of Colors leukte daar in opdracht van de afvalstoffendienst van de gemeente Den Bosch 74 containers op, in de hoop straatkunst een betere reputatie te geven. Ook de gemeente had een doel: ervoor zorgen dat mensen sneller hun afval in de container gooien in plaats van ernaast zetten. Maar helpt kunst daar ook echt bij?

Volgens Stefan van Ham, voorzitter van Kings of Colors, bestaat er een negatief beeld van straatkunst. Mensen denken te vaak aan treinen die beklad zijn met letters. De containerkunst moet dat beeld veranderen. "We laten mensen er op een leuke manier kennis mee maken."

Opleuken

Dus gingen zo'n 25 kunstenaars aan de slag om de containers op te leuken. Inmiddels staan er exemplaren met vogels, superhelden en met een oog erop. "Een project als dit helpt ontzettend om de positieve invloed van straatkunst te laten zien", zegt Van Ham tegen EditieNL. Bewoners zouden het namelijk erg leuk vinden. "Een van onze kunstenaars vertelde dat veel mensen een praatje kwamen maken over het project en foto's maakten."

Een container leidt tot een gesprek met de bewoners Een container leidt tot een gesprek met de bewoners

Kings of Colors is de gemeente waarschijnlijk opgevallen tijdens de rellen van vorig jaar. Veel winkelruiten zijn toen gesneuveld. "De houten panelen die in de ramen werden gespijkerd hebben wij toen voorzien van kunst." Ook andere gemeenten weten Kings of Colors te vinden. "Zij zitten ook met die saaie containers."

Een container met kunst Een container met kunst

Normaal gesproken mag je voorwerpen in de openbare ruimte niet zomaar voorzien van een leuk kleurtje of iets dergelijks. "Dat is een beetje onze rol: praten met gemeenten en pandeigenaren", zegt van Ham. "Wij zorgen voor plekken waar kunstenaars aan de slag kunnen en voor financiering."

'Alleen kunst is niet genoeg'

Voor de afvalstoffendienst van Den Bosch was het doel van de containerkunst dus om ervoor te zorgen dat mensen er ook echt hun afval in gaan gooien. Maar of dat ook werkt? "Het kan zeker helpen ja, maar niet alleen met de kunst zelf", zegt omgevingspsycholoog Camilla Meijer. "Je moet er eigenlijk iets omheen organiseren om te laten weten waar de kunst voor bedoeld is."

En er is meer nodig, met name een schone omgeving. "Als een omgeving er netjes en verzorgd uitziet zijn mensen eerder geneigd om hun troep op te ruimen", zegt Meijer. Dat is de zogeheten broken windows-theorie. Verder moeten mensen betrokken worden bij het kunstproject, vooral mensen die onwenselijk gedrag vertonen. "Betrokkenheid is het sleutelwoord."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bewoners Leeuwarden boos om fuchsia afvalbakken: 'Het triggert'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore