Drugscriminaliteit

Busje met drugsvaten moet meldingen uitlokken: 'Volg je onderbuikgevoel'

14 oktober 2021 14:46 Aangepast: 14 oktober 2021 14:57
De lokbus van de politie Beeld © Politie IJsselland

Het ziet er behoorlijk verdacht uit: een wit busje in de bosjes met drugsafval achterin. Inwoners van de regio IJsselland in Overijssel konden deze bus de laatste tijd regelmatig tegenkomen. Toch is er niks aan de hand, het is namelijk een lokbus. De politie hoopt mensen bewuster te maken van drugscriminaliteit in de omgeving, want die zou steeds meer verschuiven naar het oosten en noorden van ons land.

De politie in Overijssel heeft met het busje een situatie in scène gezet die zou kunnen wijzen op criminaliteit. "In dit geval is dat een stickerloos busje met daarin vaten. Die kunnen wijzen op de productie van synthetische drugs", vertelt politiewoordvoerder Sven Strijbosch aan EditieNL. "De vaten zijn best in het zicht gelegd. Dan is de vraag: gaan mensen dat melden?"

Want dat is het doel van de actie. "De meldingsbereidheid moet vergroot worden", zegt de woordvoerder. "Je hebt deze ondermijnende criminaliteit vooral in de buitengebieden en daar zijn extra oren en ogen nodig. Het is fijn als mensen meekijken. Het besef moet vergroot worden: volg je onderbuikgevoel en meld het."

Weinig meldingen

De bus is al op meerdere plekken in Overijssel neergezet. "Niet te veel in het zicht. Op plekken waar je criminelen ook kan treffen." Maar het aantal meldingen dat binnenkomt naar aanleiding van de lokbus valt tegen. "In Dalfsen viel de bus het meest op en kregen we zes tips. Maar in Staphorst werden er geen meldingen gedaan en in Ommen maar één", vertelt Strijbosch. "Er is dus nog winst te behalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opsporingsspel zoveelste poging om burger verdachte situaties te laten melden

De politie roept mensen op om toch echt een melding te doen als je zo'n verdachte situatie tegenkomt, zoals voertuigen op rare plekken of een chemische geur van anijs, amandel of ammoniak. "We zijn met iedere melding blij." Want, zo benadrukt Strijbosch, hoewel vooral Brabant en Limburg bekendstaan om de drugscriminaliteit speelt het probleem in het hele land.

"De zuidelijke provincies staan erom bekend, maar je ziet een optrekkende beweging", aldus de politiewoordvoerder. "Criminelen zoeken hun weg, en als de aandacht op bijvoorbeeld Brabant gevestigd is, dan zie je dat het naar het noorden oprukt." En Overijssel is volgens de politie juist interessant voor criminelen omdat er veel buitengebied is.

In de bus liggen vaten In de bus liggen vaten

Grensgebieden

Die verschuiving speelt volgens misdaadverslaggever Mick van Wely al langer. "Limburg en Brabant zijn de bakermat voor synthetische drugs", zegt hij tegen EditieNL. "In Brabant kwam er door beleid van politie en gemeente zoveel druk op, dat ze zijn gaan uitwaaieren." Niet alleen naar Oost-Nederland, maar ook naar bijvoorbeeld Drenthe, Friesland en Groningen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brabantse politici bezorgd over dumpen drugsafval: 'Ons drinkwater loopt gevaar'

Een reden daarvan is dat ze daar beter uit het zicht van politie kunnen blijven. Maar er is meer. "Vroeger waren het vooral Brabanders, tegenwoordig worden die labs ook gerund door Colombianen en Mexicanen", aldus Van Wely. "Die richten zich niet op Brabant en hebben niks met die organisaties te maken."

Ook zijn grensgebieden volgens de misdaadverslaggever erg populair. "Zeker bij Duitsland, want veel gaat daar de grens over. Het meeste van de drugs wordt namelijk de voor export geproduceerd."

Angst

Of de lokbus effect gaat hebben? "Het is wel zo dat het aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem is gestegen, maar er wordt ook meer drugs geproduceerd", zegt Van Wely. "Ik denk dat veel Nederlanders denken: het is een drugsland, er wordt nou eenmaal geproduceerd. En er zit misschien ook wat angst bij."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore