Ga naar de inhoud
Warmte vasthouden

Zelf je huis isoleren: 'Dubbelglas zetten blijft het best'

Raamisolatie kan volgens Milieu Centraal veel geld besparen

De gasprijzen stijgen enorm, waardoor het erg duur wordt om de koude dagen warm door te komen. Tijd voor alternatieven dus. Zo is isolatie volgens Milieu Centraal een goede oplossing om de warmte in je huis vast te houden. Dat kan bijvoorbeeld met isolerend raamfolie, voor zo'n 80 tot 150 euro per vierkante meter. Is dat dan de heilige graal?

Je enkelglazige ramen vervangen door ramen van dubbelglas kost zo'n 3000 euro in totaal, maar dit is wel zonder het vervangen van de kozijnen. Die kosten komen er vaak nog bij. Door isolerende raamfolie aan te schaffen kun je dus goedkoper uit zijn.

'Enkelglas niet van deze tijd'

Ondanks het feit dat glas zetten duurder is dan raamfolie, raadt Milieu Centraal toch aan om dubbelglas te nemen. "Enkelglas is niet meer van deze tijd", zegt Puk van Meegeren van de organisatie. "Raamfolie is vooral een goede tip als je glazen vervangen financieel niet lukt of als je in een huurwoning woont."

Gasprijzen
Lees ook:
Gasprijzen stijgen, dan maar aan de houtkachel? 'Slecht voor de gezondheid'

Er zijn twee soorten folies: kozijnfolie en raamfolie. Kozijnfolie is met 2,50 per vierkante meter een hele goedkope optie, maar of het ook goed is? "Kozijnfolie is goedkoop voor enkele winters, raamfolie gaat veel langer mee", zegt van Meegeren tegen EditieNL. "Kozijnfolie is niet de oplossing, eerder een plan B."

Professional

Ook Matthijs Brandenburg van Matthijs Brandenburg Glasfolies & Montage denkt dat het nog altijd de beste oplossing is om dubbelglas te laten zetten, maar dat kan simpelweg niet altijd. "Bij oude gebouwen mag het vaak niet omdat die monumentaal zijn", zegt hij. Heb je een infraroodverwarming, dan raadt Brandenburg isolerende raamfolie aan. "Met zo'n verwarming werkt het echt onwijs goed."

We
Lees ook:
We willen isoleren, maar de wachttijden lopen op

Kies je ervoor om raamfolie te zetten, dan kun je dat het best laten doen door een professional, denkt Brandenburg. Als mensen het zelf doen ziet hij het regelmatig misgaan. "Elke beschadiging op de folie blijf je voor altijd zien", zegt hij. Bovendien kost het minder dan glas zetten, al betekent dat volgens Brandenburg niet dat het goedkoop is. "Het blijft toch een investering."

Lange wachttijden

Als je het isoleren van je woning groter wil aanpakken door bijvoorbeeld je dak, vloer of spouwmuur te isoleren, moet je op dit moment lang wachten. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Z. Het is normaal al druk als de winter nadert, maar de gasprijzen zorgen ervoor dat nog meer mensen hun huis willen isoleren. Volgens de isolatiebranche gaan er op dit moment wel twee of drie maanden overheen voordat een huis geïsoleerd kan worden. En het lijkt erop dat die wachttijden alleen maar verder toenemen.