Ga naar de inhoud
Enschede

Wanhopig op zoek naar personeel: 'Iedereen krijgt rijbewijs op onze kosten'

Eigenaar Tom Kuijpers en Eetcafé Bij Flip Beeld © Eetcafé Bij Flip

Horecapersoneel vinden lijkt anno 2021 een onmogelijke klus geworden. Om toch mensen te trekken, bedacht eetcafé Bij Flip in Enschede een ludieke actie: als je daar komt werken krijg je – onder bepaalde voorwaarden weliswaar – je rijbewijs op kosten van de zaak. Maar werkt zo'n actie ook echt?

De horeca kampt momenteel met een groot personeelstekort. Om toch werknemers te vinden bedacht Tom Kuijpers, eigenaar van Bij Flip, iets om op te vallen tussen alle andere vacatures. "Ik moet mensen in deze tijd iets geven waardoor ze bij mij willen komen werken", zegt hij tegen EditieNL.

Jongeren overtuigen

Na wat te hebben nagedacht, bedacht Kuijpers dat hij zijn personeel wel een rijbewijs aan kon bieden, naast vijftien procent bovenop het minimumloon. "We werken het liefst met volwassenen, maar door het personeelstekort willen we nu ook jongeren aanspreken. Ik vroeg me af hoe ik hen nou kon overtuigen. En tja, zij willen allemaal hun rijbewijs halen."

Werkgevers:
Lees ook:
Werkgevers: personeelstekort oplossen met minder deeltijdwerk

Dus heeft hij in de vacature gezet dat nieuwe werknemers hun rijbewijs krijgen op kosten van de zaak. Wel moeten zij op zijn minst twee jaar in dienst blijven, goed werk leveren en twee keer vier uur per week beschikbaar zijn. "Dat hebben we contractueel vastgelegd. We gaan niet zomaar iedereen een rijbewijs geven", zegt Kuijpers. "Ik wil een goed product neerzetten en daar horen goede mensen bij." 

Animo

Tot nu toe lijkt de actie succesvol. "Sinds vrijdag hebben we al zo'n dertig reacties binnen. We hebben zelfs een reactie uit het buitenland." De mensen die er al werken worden trouwens niet overgeslagen. Ook zij krijgen de kans om hun rijbewijs te halen, mochten ze die nog niet hebben. Wie die wel heeft, krijgt een andere mogelijkheid. "Dan kun je je motorrijbewijs of vrachtwagenrijbewijs halen."  

Restaurants
Lees ook:
Restaurants sluiten deuren vanwege personeelstekort door corona: 'Baal ervan'

Bas van Fiel, leidinggevende van eetcafé Ibiza Tilburg, merkt dat zo'n beloningssysteem goed werkt. Zijn bedrijf heeft ook een bijzondere manier van personeel lokken: het personeel krijgt een jaarlijks reisje naar Ibiza. "Het idee is om mensen te belonen die bij ons werken. Ze gaan ieder jaar mee naar Ibiza. Hoeveel mensen er door die actie precies bij ons zijn komen werken durf ik niet te zeggen, maar sommige mensen solliciteren mede door die reis." 

Salaris moet beter

FNV Horeca betwijfelt of dergelijke acties zoden aan de dijk zetten. Volgens een onderzoek dat de vakorganisatie heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau Kien heeft de uitstroom van horecapersoneel vooral te maken met geld. Om de horeca aantrekkelijker te maken moet er iets worden gedaan aan het salaris. Denk aan een hoger basissalaris, een goed inkomen voor na het pensioen en toeslagen voor werken op onregelmatige tijden en feestdagen. De zekerheid van vaste uren en een vast contract zijn zelfs nog belangrijker voor medewerkers.

Of ze bij Eetcafé Bij Flip na een rijbewijs ook een reis gaan invoeren als beloning voor het personeel? Kuijpers denkt van niet. "Ik ben niet zo'n vakantieganger", grapt hij. "Ik geef ze gewoon een rijbewijs, dan kunnen ze overal zelf naartoe rijden."