Squid Game

Hoe belangrijk is de Kijkwijzer? 'Gericht op extreme gevallen'

16 oktober 2021 10:25 Aangepast: 18 oktober 2021 09:02
Een scène uit de serie Squid Game Beeld © ANP

Het is volgens Netflix de best scorende serie ooit op het streamingplatform: Squid Game. De serie is zo populair dat de spelletjes in verschillende landen worden nagespeeld, maar dan zonder de dodelijke consequenties. De serie was eerst te bekijken voor jongeren vanaf twaalf jaar, maar de leeftijdskwalificatie werd later gecorrigeerd naar zestien jaar en ouder. Want de gewelddadige beelden zouden niet geschikt zijn voor deze leeftijdscategorie.

De serie gaat over een groep arme Koreanen die kinderspelletjes moeten spelen om geld te winnen. Als ze verliezen, moeten ze het met de dood bekopen. De gewelddadige serie is niet geschikt voor jongeren onder de zestien jaar, maar verscheen in eerste instantie met een andere leeftijdskwalificatie op Netflix, zo bevestigde Kijkwijzer na berichtgeving van NRC. De oorzaak van de aanpassing wordt volgens Kijkwijzer nog onderzocht.

Iconen

De geschikte leeftijd om een film of serie te kijken wordt dus bepaald door Kijkwijzer, dat onderdeel is van het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media. "Iemand moet besluiten welke iconen erbij passen", legt docent mediastudies Dan Hassler-Forest van de Universiteit van Amsterdam uit. Denk aan de bekende icoontjes voor geweld, angst, seks, grof taalgebruik, discriminatie en drugs- en/of alcoholgebruik. "Op basis van die categorieën wordt er een leeftijdsadvies vastgesteld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Netflix gaf te lage leeftijdskwalificatie aan Squid Game

De leeftijdskwalificatie is er niet voor niets. "Het is een advisering vanuit de impact op kinderen", vertelt pedagoog Herald Hofmeijer. "Dat gaat met name om het geweld." De impact zal niet op elk kind even groot zijn. "Het ene kind is veel gevoeliger voor gamen en rolmodellen dan andere kinderen. Maar voor een bepaalde groep kinderen heeft het veel impact: ze kopiëren het gedrag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe hype op komst: zelf meedoen aan Squid Game (maar dan minder dodelijk)

De leeftijdsgrenzen gaan volgens de pedagoog uit van de extreme gevallen. "De reden om zelf geweld te gebruiken ligt veel dieper, maar een film of serie kan wel een trigger zijn", legt hij uit. "Kinderen van die leeftijd zijn aan het onderzoeken: wat is normaal? Dat is een complexe zoektocht. Als ze meer van dit soort (gewelddadige, red.) voorbeelden zien, leren ze dat geweld de norm is om problemen op te lossen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Squid Game 'succesvolste serie ooit': na vier weken 111 miljoen kijkers

Al het geweld verbannen uit de kijklijst van kinderen, is volgens Hofmeijer niet nodig. "Een keer geweld kijken is oké, als je het in verhouding doet. Maar we zijn wel verantwoordelijk voor een maatschappij met positieve rolmodellen." En daar hoort Squid Game volgens de Kijkwijzer dus niet bij voor kinderen onder de zestien jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore