40 hectare erbij

La Palma groter na vulkaanuitbarsting: wanneer wordt de landkaart aangepast?

13 oktober 2021 12:45 Aangepast: 13 oktober 2021 12:48
Bob Bakker van Kadaster Beeld © EditieNL

La Palma neemt flink in grootte toe. Het eiland heeft er al 40 hectare aan oppervlakte bij door de vulkaanuitbarsting. Een enorme uitbreiding dus, dat uiteindelijk terug te zien zal zijn op de topografische kaart. Maar hoe snel gebeurt zo'n aanpassing op de kaart na een gebiedsverandering?

Het is nog steeds onrustig op La Palma. De vulkaanuitbarsting duurt nu al ruim drie weken. Het eiland is inmiddels 40 hectare groter geworden, wat neerkomt op 59 voetbalvelden. Ondertussen groeit La Palma nog steeds door, want de lava blijft de zee in stromen.

Satellietbeelden

Of en hoe snel een aanpassing op de kaart van Google Maps wordt doorgevoerd is afhankelijk van satellietbeelden van de NASA en de Europese Commissie. "Onze computers kunnen de oude kaart vergelijken met de nieuwe beelden", vertelt Rachid Finge van de online kaartendienst. Hoe vaak zo'n aanpassing wordt gedaan, hangt af van hoe vaak de aanbieders nieuwe satellietbeelden aanleveren en hoe die foto's eruitzien. "De updates zijn dus niet onwijs consequent."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prachtige foto van vulkaanlucht boven La Palma, maar wat zien we eigenlijk?

Om een kaart te maken, is er informatie vanuit meerdere bronnen nodig. "We hebben ook informatie vanuit de provincie nodig, om bijvoorbeeld te zeggen: dit zijn de Marker Wadden", zegt Finge. "Dan kunnen we via Google laten zien wat het is en hoe je er kunt komen."

Overheidsfunctie

In Nederland heeft het Kadaster een overheidsfunctie om het land in kaart te brengen. Deze organisatie maakt gebruik van luchtfotografie en niet van satellietbeelden. "Luchtfoto's zijn veel gedetailleerder dan satellietbeelden", zegt Bob Bakker van het Kadaster tegen EditieNL. "Wat we zien op die foto's wordt overgezet op kaarten." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Metershoge lavabrokstukken verwoesten gebouwen op La Palma

Het maken van luchtfoto's doet het Kadaster op vaste momenten met een helikopter. "Dat gebeurt in april, want dan zit er nog geen blad aan de bomen", zegt Bakker. "Het is onze wettelijke taak om ruimte en vastgoed te registreren. De topografische dienst brengt dat in kaart."

La Palma

Wanneer de gebiedsuitbreiding in La Palma op de kaart wordt doorgevoerd is nog niet zeker, zegt Rachid Finge van Google Maps. "Het is maar net welke recente beelden er worden gemaakt door een satelliet. Ze moeten ook nog eens geschikt zijn, dus zonder bewolking. En de kans dat er bewolking is op een eiland is een stuk groter dan op het vasteland."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore