WK havermout maken

Havermout blijft hip, en niet alleen bij het ontbijt: 'Ook als diner'

13 oktober 2021 12:06 Aangepast: 13 oktober 2021 15:34
Miriam Groot Beeld © EditieNL

Waar havermout vroeger een goedkoop alternatief voor het ontbijt was, is het inmiddels niet meer van Instagram weg te denken. Veel foodbloggers zweren erbij en dat is niet langer alleen meer voor het ontbijt. Ook als avondeten maakt havermout een opmars.

Er is geen ontkomen aan: havermout is populair. "Vooral onder dertigers. Dat is een beetje gekomen doordat mensen glutenvrij wilden eten", zegt foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan. De populariteit van havermout is even wat minder geweest, maar is nu weer helemaal terug. "Er zit een lekkere crunch in, waardoor het nu ook in veel andere producten zit, zoals koeken."

Avondeten

Dat havermout al jarenlang een trend is, is volgens Ammerlaan wel bijzonder. "Het is ook echt een internationale trend. Quinoa heeft het niet zo lang volgehouden, maar dat is ook een stuk duurder", vertelt de foodtrendwatcher. "Wat nieuw is, is dat havermout nu ook als avondeten wordt klaargemaakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Haverdrank al weken uitverkocht: welke opties zijn er nog meer?

Arancini van havergrutten Arancini van havergrutten

Wie geen genoeg kan krijgen van de havermouttrend, is Miriam Groot. "Ik eet sinds vijf jaar vegan en ik dacht dat havermout daarbij hoorde. Ik zag het veel op Instagram voorbij komen. Eerlijk gezegd dacht ik eerst dat het best vies was", vertelt ze aan EditieNL.

Wereldkampioen

Toch ging ze ermee aan de slag. "Het bleek dat je erg veel kan maken. Ik ben gewoon van alles uit gaan proberen en ik heb er een online kookboek van gemaakt", aldus Miriam. En daar staan niet alleen ontbijtgerechten in, maar ook recepten voor het diner. Toen Miriam zag dat er zelfs een WK havermout maken bestaat, stuurde ze een van haar gerechten in: arancini – gefrituurde risottoballetjes van havergrutten.

Ze won, waardoor ze zichzelf sinds kort wereldkampioen havermout maken kan noemen. "Nu voel ik wel de verplichting om elke dag havermout te gaan eten, anders ben je niet echt een kampioen", zegt Miriam. "Dus dat wordt heel veel havermout de aankomende periode. Gelukkig wordt het winter en ik vind het echt lekker, dus dat komt goed."

Recept voor arancini di farina d'avena

Benodigheden voor 12-15 balletjes

  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 250 g gemengde paddenstoelen
  • 1 takje tijm
  • 125 g havergrutten
  • 400 ml bouillon
  • 50 ml (vegan) witte wijn
  • 2 el olijfolie
  • Vegan ‘kaas’ (optioneel)
  • 1 tl citroenrasp
  • Versgemalen zout en peper
  • 80 g broodkruimels
  • Plantaardige olie om in te frituren

Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Snijd de gemengde paddenstoelen grof.

Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de sjalot en knoflook. Ris de blaadjes van de takjes tijm en bak deze mee. Voeg de paddenstoelen toe en bak deze 5 minuten mee.

Voeg ook de havergrutten toe aan de pan en bak deze 3 minuten mee met het paddenstoelenmengsel.

Voeg een scheutje witte wijn toe en wacht tot het is opgenomen. Doe vervolgens hetzelfde met de bouillon, scheutje bij scheutje tot het is opgenomen. Blijf goed roeren. Na 30 minuten zouden de havergrutten gaar moeten zijn.

Rasp eventueel wat veganistische kaas door de risotto.

Breng de risotto op smaak met de citroenrasp, versgemalen zout en peper. Laat de havergruttenrisotto afkoelen, of maak een dubbele portie en bewaar de helft voor de arancini. Vorm 12 tot 15 balletjes van de risotto en rol ze door de paneermeel. Je kunt de binnenkant eventueel vullen met (een vegan variant op) mozzarella.

Verhit de frituurpan of een pan met olie tot 180°C en frituur de risottoballetjes in 3 tot 4 minuten goudbruin.

Laat de risottoballetjes uitlekken op keukenpapier en serveer direct, eventueel met een dipsaus van tomaat.

Tip: Zorg ervoor dat de overgebleven risotto voldoende is afgekoeld en minstens twee uur in de koelkast heeft gestaan.

Bron: Miriam Groot / The Veggie Reporter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore