Winstberekening maken

Tanken over de grens goedkoper? 'Je winst is afhankelijk van de plek waar je zit'

16 oktober 2021 12:38 Aangepast: 16 oktober 2021 14:14
Wiskundedocent Menno Lagerwey Beeld © EditieNL

Duur, duurder, duurst: tanken is geen pretje voor de portemonnee. In Nederland kost benzine nu zo'n 1,86 euro per liter, terwijl het in onze buurlanden zomaar dertig cent goedkoper kan zijn. Aantrekkelijk als je aan de grens woont, maar heeft het voor iedereen nut om te tanken in België of Duitsland?

In België betaal je zo'n 1,53 euro per liter en in Duitsland 1,55 euro. Een aanzienlijk verschil dus. Toch moet je met meerdere dingen rekening houden om te kijken of je ook echt goedkoper uit bent, zegt wiskundedocent Menno Lagerwey. "Je winst is afhankelijk van de plek waar je zit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Einde van het benzinetijdperk? 'Het wordt een lange transitie'

Je moet onder andere kijken naar de benzineprijzen in onze buurlanden, die in dit geval dus een stuk lager liggen. "Daarna moet je kijken hoeveel benzine het kost om heen en weer te gaan, dan weet je hoeveel winst het je oplevert", legt Lagerwey uit aan EditieNL. Ook moet je weten hoe groot je tank is en hoeveel je verbruikt. "Verder kun je kijken hoeveel tijd het je kost om naar België of Duitsland te rijden en of dat het je waard is."

'Auto's rijden zuiniger'

Hoewel de benzineprijzen in Nederland nu door het dak gaan moeten we ook naar het grotere plaatje kijken, vindt Paul van Selms van UnitedConsumers. Bijvoorbeeld naar de ontwikkeling op het gebied van auto's. "Die zijn nu veel zuiniger dan tien jaar geleden", zegt hij. Het is daarnaast volgens Van Selms goed om de hoogte van de benzineprijzen te relativeren. "Hoeveel geef je er daadwerkelijk aan uit?" 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lage benzineprijs in Eindhoven was stunt: 'Wie jarig is trakteert'

Als je dicht bij de grens woont levert tanken bij een van onze buurlanden ook niet altijd een grote winst op. "De verschillen zijn marginaal, want hoe dichter bij de grens, hoe kleiner het verschil tussen de tankprijzen", zegt Van Selms. "Maar mensen vinden minder betalen gewoon leuk, dus gaan ze de grens over." 

Bespaartips

In plaats van de grens overgaan in de hoop op winst op je benzine, kun je beter wat andere bespaartips hanteren:

  • Rijd 100 kilometer per uur in plaats van 130. Je verbruikt dan 14 procent minder brandstof. 

  • Cruise control, de brandstofmeter, de toerenteller en de boordcomputer helpen allemaal om benzine te besparen. 

  • Schakel zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling en rijd zoveel mogelijk met een constante snelheid. 

  • Pomp je banden iedere twee maanden op. Een te lage bandenspanning kost je auto namelijk meer energie.

Als je 11.600 kilometer per jaar aflegt, net zoals de gemiddelde autorijder, dan kun je jaarlijks 140 euro besparen op brandstof. 

Bron: Milieu Centraal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore