Mensen rijden vaak door

Dier aangereden? Rijd niet door: 'Er is een meldingsplicht'

12 oktober 2021 17:02 Aangepast: 12 oktober 2021 17:03
Ellen van Praag, Dierenambulance De Ronde Venen/Amstelland Beeld © EditieNL

Als je als automobilist op het Britse eiland Jersey een kat aanrijdt en vervolgens doorrijdt, riskeer je een boete van omgerekend 12.000 euro. Automobilisten zijn verplicht om de politie, de eigenaar van de kat of de lokale organisatie tegen dierenmishandeling te informeren als ze een dier aanrijden. In Nederland rijden we vaak door na het aanrijden van een dier. Hoe zijn de regels hier?

Op dit moment rijden mensen die een dier raken vaak door, merkt Ellen van Praag van de Dierenambulance De Ronde Venen/Amstelland. "Toevallig waren er vorige week twee van zulke gevallen op één dag", zegt ze tegen EditieNL. Het ging om een kat en om een hond. "De dieren zijn uiteindelijk allebei overleden aan hun verwondingen."

'Ik mis compassie'

Van Praag denkt dat automobilisten vaak te veel haast hebben en gewoon doorrijden. "Ik mis de compassie van mensen", zegt ze. "Ik begrijp het gewoon niet, want zoiets is een ongeluk. Het is niet alsof je de schuld krijgt als je een dier aanrijdt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Petra rijdt op de eerste Dierenambulance-bakfiets van Nederland

Een enkele keer belt iemand die een dier aanrijdt zelf naar de dierenambulance, terwijl het heel belangrijk is dat de hulpdienst snel wordt ingeschakeld. "Als een dier nog leeft en het op de weg blijft liggen, is de kans groot dat iemand er nog een keer overheen rijdt", vertelt Van Praag. "Bovendien: hoe eerder we erbij zijn, hoe groter de kans is dat het dier het overleeft. En als ze toch ingeslapen moeten worden is het ook belangrijk om dat snel te doen om zo onnodig lijden te voorkomen."

Meldingsplicht

Als je in Nederland een dier aanrijdt, moet je eigenlijk een melding maken bij de politie. Volgens verkeersdeskundige bij Arcadis, Liselotte van den Berg, doet lang niet iedereen dat omdat mensen het soms simpelweg niet merken. "Met kleine dieren kan het zo zijn dat de automobilist het niet doorheeft", zegt ze. "Misschien is het ook gemakzucht. Vaak legt de overheid geen sancties op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierenbescherming: 'Verplicht chip bij katten'  

Het kan volgens Van den Berg ook zo zijn dat mensen even gaan kijken, geen schade zien en gewoon weer doorrijden omdat ze niet weten dat ze het moeten melden. "Maar het is wel verkeerd als je bewust een onveilige situatie en een gewond dier achterlaat."

Aanrijding melden

"Als je een kat of een ander huisdier aanrijdt binnen de bebouwde kom, dan moet je landelijk meldpunt 144 bellen. Dat is het meldpunt voor dieren in nood, waar ze vervolgens de dierenambulance inschakelen", zegt Van den Berg. Rijd je een wild dier aan buiten de bebouwde kom, dan moet je de politie bellen. Die stelt dan Stichting Wildaanrijdingen op de hoogte. "Hetzelfde geldt als er een dier op de snelweg loopt die een gevaarlijke situatie veroorzaakt."

Reactie Dierenbescherming

De Dierenbescherming ziet geen heil in een boete zoals ze die op het eiland Jersey hebben: "We vinden het uiteraard van groot belang dat aangereden dieren hulp krijgen. Er is dan ook al een zorgplicht in Nederland, dus het niet verlenen van die zorg is al strafbaar. Het is volgens ons niet heel zinvol om nu specifiek voor katten een extra boete in te voeren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore