'Onvoldoende bewijs'

Verdachte van martelen en doden katten vrijgesproken

12 oktober 2021 14:48
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Een 32-jarige Rotterdammer is dinsdag vrijgesproken van het doden en mishandelen van zeven katten in Hellevoetsluis. Volgens de rechtbank in Dordrecht is onvoldoende bewezen dat de verdachte Yusuf Y. de kattenbeul is waar het Openbaar Ministerie (OM) hem voor aanzag. "Opvallende omstandigheden zijn niet voldoende om te komen tot een bewezenverklaring", oordeelden de rechters.

In vier dagen tijd werden in 2017 vier dode en drie ernstig gewonde katten (Boris, Nala, Spooky, Zorro, Mingming,Tara en Tigo) gevonden in de wijk Kooistee. In twee gevallen troffen buurtbewoners Y. aan bij de beesten, een derde keer was het een man die het signalement had van Y. Zelf beweerde de verdachte dat hij alle keren, net als de getuigen, tijdens nachtelijke wandelingen af was gekomen op een 'vreselijke noodkreet' van de kat.

Bewijs ontbrak

Hoewel Y. over zijn aanwezigheid bij de vondsten niets vertelde aan zijn vriendin of tegen de buurtagent die onderzoek deed, viel volgens de rechters niet uit te sluiten dat hij inderdaad net iets eerder bij de beesten was dan de andere buurtbewoners.

Bovendien was volgens de rechtbank uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op twee van de dode dieren evenmin duidelijk geworden of ze door mishandeling om het leven waren gekomen of dat het kon zijn gekomen door een val of aanrijding door een auto. "Er zijn meerdere mogelijkheden hoe het letsel is ontstaan." Bij de andere vijf dieren was dit niet onderzocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hellevoetse kattenmishandelaar opgepakt dankzij politie en buurtbewoners

Volgens de rechters ontbrak daarmee het bewijs dat de beesten waren gemarteld, zoals het OM stelde. "Laat staan dat de verdachte daarbij betrokken is geweest. De opmerkelijke omstandigheden maken dat niet anders."

Bewakingsbeelden

Het OM eiste twee weken geleden nog 17 dagen celstraf. De officier wees onder meer op bewakingsbeelden. Daarop liep eerst een later toegetakelde kat door het beeld en kwam Y. er een minuut later achteraan. "Het kan niet anders dan dat hij het beest heeft mishandeld", vond het OM.

De rechtbank oordeelde dat onduidelijk was of het om dezelfde kat ging en vond vrijspraak gepast. "Niet duidelijk is of iemand katten heeft mishandeld, welke kat of katten dat dan betreft en of de verdachte degene is die dat zou hebben gedaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore