Voor het klimaat

25 kilometer radslagen maken voor het goede doel: 'Je moet opvallen'

12 oktober 2021 14:02
Jeroen die bezig is met het maken van radslagen Beeld © Jeroen van der Linden

Duizend radslagen maken voor het goede doel: de 31-jarige breakdancer Jeroen van der Linden deed het gisteren. Uiteindelijk zette hij een wereldrecord neer met 25 kilometer aan radslagen. Maar waarom zou je zo ver gaan voor het goede doel?

Jeroen is niet de enige die een bizarre stunt uithaalt voor het goede doel. Zo gaat Roel van der Kwast morgen zeven uur lang in de achtbaan in Slagharen voor het KWF. Jeroen deed het voor Justdiggit, een doel dat grote delen van Afrika weer groener wil maken na jaren van ontbossing. Vooral actie is voor hem belangrijk. "Bij het kabinet kunnen we van alles verzinnen en plannen maken maar als er niks gebeurt hebben we er niks aan."

Bewustzijn creëren

Voor Jeroen is het klimaat nu een urgent doel. "Het klimaat gaat hard achteruit en de wereld komt stil te staan", zegt hij tegen EditieNL. De radslagen waren al erg zwaar, maar hij zou nog verder gaan. "Ik zou het doen als het nodig is om bewustzijn te creëren over wat er belangrijk is, in dit geval het klimaat. Want dat gaat echt iedereen aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man in rolstoel beklimt wolkenkrabber Hongkong voor goede doel

Jeroen ging voor radslagen om zichzelf lichamelijk uit te dagen. Dat was naast het goede doel een ander motief voor de actie. "Ik wilde mijn fysieke en mentale grenzen verleggen en kijken wat ik wel en niet kan", legt hij uit. Ook wilde hij anderen inspireren. "Je kunt veel verder komen dan je denkt. Geloof in jezelf en ga voor het leven, doe wat je kunt."

Jeroen na het maken van alle radslagen Jeroen na het maken van alle radslagen

Meerdere records

Jeroen zette naar eigen zeggen al eerder wereldrecords neer. Zo koprolde hij twintig kilometer en deed hij 3034 windmills, een breakdancebeweging. En nu dus de radslagen, die hem overigens niet in de koude kleren gingen zitten. "Aan de ene kant voelde ik me gisteren voldaan en aan de andere kant helemaal gesloopt", zegt hij. "Op een gegeven moment kan je lichamelijk niet meer. De huid van mijn handen ging er bijvoorbeeld af. Ik kreeg spier- en gewrichtspijn, ik zakte door mijn armen heen."

Fysiek is het dus moeilijk, maar mentaal ook. "Je moet dan gaan nadenken of je erdoorheen gaat of gelijk stopt. Het kiezen is heel lastig", zegt Jeroen. Inmiddels is hij aan het bijkomen van de aanslag op zijn lichaam. "Vandaag kan ik niks."  

Opvallen

Het was en is lichamelijk dus even afzien voor Jeroen. Maar als je geld op wil halen of aandacht wil vragen voor een goed doel, moet je opvallen. "Het is belangrijk dat mensen weten dat het er is", zegt Theo Schuyt, hoogleraar filantropie. "Als je zoiets doet met radslagen of een achtbaan, dan is dat nieuws. Je moet de aandacht trekken."

Daarnaast laat je door middel van zo'n actie zien dat je oprecht bent. "Wanneer je jezelf een beetje gaat martelen, zien mensen dat het menens is", zegt Schuyt. "Dan denken mensen eerder: als diegene er zoveel voor over heeft, wie ben ik dan om er niet aan bij te dragen?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Roel gaat zeven uur in de achtbaan voor het goede doel: 'Het wordt zwaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore