Duurt tot 2024

Druk op de weg, maar treinverkeer blijft achter: 'Tijd voor nodig'

12 oktober 2021 12:07 Aangepast: 12 oktober 2021 12:46
Foto ter illustratie Beeld © ANP

Het wordt steeds drukker op de weg. Zo meldde de ANWB vanochtend de drukste ochtendspits sinds het begin van de coronapandemie. Maar het treinverkeer blijft achter: op een doordeweekse dag is er 70 procent van de bezetting in vergelijking met de periode voor corona. De NS verwacht pas in 2024 op het oude niveau terug te keren. Hoe krijg je mensen zover om de trein weer te pakken?

Sinds afgelopen zomer ziet de NS het weer wat drukker worden in de treinen, vertelt een woordvoerder. "Elke stap richting het heropenen van Nederland zien we terug in de reizigersaantallen." De bezetting is op doordeweekse dagen nu zeventig procent. "Dat is ten opzichte van 2019, dus voor corona. We denken dat we in 2024 weer op het oude niveau zitten. Het laatste stukje duurt even."

Thuiswerken

De mensen die wegblijven zijn volgens het bedrijf de forensen. "De recreatieve reiziger is alweer terug: in de weekenden liggen de aantallen hoger. Doordeweeks is dat niet", aldus de woordvoerder. "Het heeft met het thuiswerken te maken. De grootste concurrent is het thuiswerkbeleid."

Het bedrijf probeert mensen wel te verleiden de trein te pakken. "Voorheen boden we enkel abonnementen aan voor vijf dagen per week. Nu reken je de dagen aan het einde van de maand af. Dat is al een verschil dat we maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ANWB: drukste spits sinds begin coronapandemie

Gedragswetenschapper Matthijs Dicke-Ogenia denkt ook dat mensen een drempel over moeten om toch weer de trein te nemen. "Mensen wilden tijdens de coronacrisis de trein niet meer in. Sommige mensen reisden überhaupt niet meer", zegt hij tegen EditieNL.

Volgens het Nederlands Verplaatsingspanel zaten mensen in ons land eind september gemiddeld 37 minuten per weekdag in de auto. Dat is bijna evenveel als de 40 minuten die ze gemiddeld in september 2019, voor de coronacrisis, in de auto zaten.

In het openbaar vervoer zaten we volgens het panel afgelopen september gemiddeld twee minuten per weekdag. Ten opzichte van vier minuten in september 2019.

'Business as usual'

Een deel van de mensen zal volgens de gedragsdeskundige misschien nog voorzichtig zijn door corona. "Maar een ander deel snapt ook dat het verstandig is om wel met het openbaar vervoer te gaan."

Als je mensen de trein weer in wil krijgen, werkt het vooral om te laten zien dat het weer normaal is. "Je kunt het stimuleren door veel te laten zien dat het business as usual is. We zijn het hele leven niet bang voor elkaar geweest, dus het moet weer naar het normale kunnen gaan", meent de gedragsdeskundige. "Dingen als kortingsacties hebben niet zoveel zin. Er is tijd voor nodig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore