Batterijen en accu's

Batterijen in brand tussen het afval: is deze shredder de oplossing?

15 oktober 2021 12:50 Aangepast: 15 oktober 2021 12:52
Dirk van Meer, teammanager van Team CORE Beeld © EditieNL

Batterijen vliegen regelmatig in brand omdat ze bij de afvalverwerking uit elkaar worden getrokken. Studenten van de TU Eindhoven hebben daar een oplossing voor gevonden. Een speciale shredder maakt de batterijen onschadelijk. Is dit de oplossing voor de vele branden bij de afvalverwerking?

Zo'n 22 studenten, samen Team CORE geheten, hebben anderhalf jaar aan de uitvinding gewerkt. "Branden zijn een groot probleem bij afvalverwerkingsbedrijven, maar ook in de staalsector en papierindustrie", zegt Dirk van Meer, teammanager van Team CORE. 

Zoutoplossing

Allereerst werd gekeken naar hoe zo'n brand precies ontstaat. "Het is een branddriehoek tussen brandstof, zuurstof en energie", legt Van Meer uit aan EditieNL. De brandstof en zuurstof kun je niet weghalen, maar de energie wel. "We trekken de batterij uit elkaar en dan komt de energie vrij, maar als je hem in een zoutoplossing legt dan wordt de energie onschadelijk gemaakt. Dat doen we dus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afvalstartup Seenons komt in je vuilnis graaien: 'Afval is grondstof'

De shredder van de studenten is niet alleen geschikt voor batterijen en accu's, maar ook voor andere elektronische apparaten. "Het is vooral handig voor apparatuur die niet met de hand uit elkaar gehaald kan worden, zoals een JBL-speaker", zegt Van Meer. "Die zou dus in de machine kunnen, maar telefoons ook."

'Moeilijk op te lossen'

Of deze machine dé oplossing is tegen afvalbranden? Victor Vijfwinkel van afvalverwerkingsbedrijf Renewi is nog niet compleet overtuigd. "Elk idee om afvalbranden tegen te gaan is een goed idee", zegt hij. "Maar het grote probleem is dat de accu tussen het grofvuil terecht blijft komen."

Dat probleem lijkt voor nu nog moeilijk op te lossen. "Het grofvuil blijft in grote hopen binnenkomen", zegt Vijfwinkel. "Je kunt niet zien of er ergens nog een batterij in zit, dus wij hebben er helaas niet veel aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chemisch recyclen van plastic blijkt nog niet zo milieuvriendelijk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore