Amersfoort

Medium keurt geesten oproepen op begraafplaats af: 'Zo werkt het niet'

11 oktober 2021 18:07
Medium Thomas Woolthuis is niet over de actie te spreken

Afgelopen weekend ontstond er ophef in Amersfoort. Daar probeerde een groep mensen spirituele energieën van overleden kinderen op te roepen bij begraafplaats Rusthof, met toestemming van de directie. Niet alleen nabestaanden en de gemeente zijn er niet over te spreken: ook medium Thomas Woolthuis keurt de actie af.

De ophef ontstond naar aanleiding van een artikel in het AD, over een man die bij het graf van zijn kind camera's ontdekte. Die bleken daar te zijn neergezet door het spirituele genootschap.

Sensatiezucht

Medium Thomas Woolthuis is niet over de actie te spreken. "Het neigt heel erg naar sensatiezucht en het is heel oneerbiedig om dit op een begraafplaats te proberen", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ophef om oproepen van geesten bij kindergraven Amersfoort, burgemeester betuigt spijt

De manier waarop de groep contact probeerde te maken met de overledenen was volgens hem ook fout. "Je kunt geen contact maken met overleden personen als zij daar zelf niet ontvankelijk voor zijn. Bovendien is het de zíél van een persoon die je probeert te registreren. Die laat het lichaam los. Zij gaan dit bij het stoffelijk overschot proberen. Dat slaat nergens op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anne Bokma (59) probeerde spiritueel te leven: 'Met paddo's ging het dak eraf'

Ook het feit dat de groep 's avonds op pad ging vindt Woolthuis apart. "Alsof de ziel zich zou laten sturen door tijd. Dat is niet zo. Ze hebben heel erg de sensatie opgezocht."

Energie lezen

Contact leggen met een overledene is mogelijk door middel van concentratie en meditatie, zegt Woolthuis. "Dat doe je niet door op een begraafplaats te gaan staan, maar door het lezen van foto's en voorwerpen. Je leest de energie die ontstaat vanuit een foto."

Het medium begrijpt goed waarom de nabestaanden niet blij zijn met de actie. "Ik vind deze actie ontzettend oneerbiedig. Ik begrijp de interesse, maar als mijn kind daar begraven zou liggen, zou ik des duivels zijn. Ik vind het schandalig. Hiermee maken ze serieus werkende mediums belachelijk."

Reactie gemeente

De gemeente is niet blij met de spookachtige taferelen die zich hebben afgespeeld, waarvoor toestemming is gegeven door de directie van de begraafplaats. Politieke partijen in de raad willen opheldering over het incident. "Bizar dat zoiets heeft kunnen plaatsvinden zonder medeweten van de nabestaanden", vertelt Harun Keskin, PvdA-fractievoorzitter in Amersfoort, aan EditieNL.

"Dit is zeer ernstig. Het gaat om de graven van kinderen. Die ouders hebben het al zwaar genoeg met het verlies en dan krijgen ze ook nog hiermee te maken." Daarom vindt Keskin dat er alles aan gedaan moet worden om te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren. "Zo'n begraafplaats is toch echt privé."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore