Nationale Griepprikdag

Iedereen aan de griepprik? 'Druk op zorg verlichten'

11 oktober 2021 11:29 Aangepast: 11 oktober 2021 16:42
Huisarts Renske van der Sande Beeld © EditieNL

Het is vandaag Nationale Griepprikdag, en die is deze keer misschien wel extra belangrijk. Door de coronamaatregelen hebben we vorig jaar nauwelijks griep gehad, waardoor ons nu mogelijk een extra zware golf te wachten staat. Normaal krijgen alleen Nederlanders die in een risicogroep zitten de prik. Zouden dit jaar ook gezonde mensen er een moeten halen?

In het griepseizoen van 2019 op 2020 werden er 400.000 griepgevallen gemeld. Afgelopen seizoen waren dat er maar twee. Zo'n zes miljoen Nederlanders zitten in een risicogroep en normaal gesproken haalt ongeveer de helft van hen de griepprik. Dit jaar heeft het RIVM meer prikken op voorraad, omdat er rekening wordt gehouden met een hogere opkomst. 

Druk verlichten

Door meer mensen te prikken kan vooral de druk op de zorg – die al extra hoog is door het coronavirus – verlicht worden, zegt Rob Riesmeijer, hoofd Dienst Vaccinvoorziening bij het RIVM. "De gezondheidsraad heeft de doelgroep van de prik de afgelopen tijd verbreed." Dat doet de raad eens in de zoveel tijd. "De mensen die tot de nieuwe doelgroep behoren kunnen nu al de griepprik halen", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Experts overwegen dit jaar ook kinderen griepprik aan te bieden'

Omdat vorig jaar bijna niemand griep heeft gehad, is er op dit moment een grotere groep die vatbaar is. "Dat maakt de kans op een griepgolf groter", zegt Riesmeijer. Toch weet hij niet zeker hoe het gaat lopen. "Het gedrag van mensen zal anders zijn dan vóór corona. Vroeger gingen mensen snotterend aan het werk, misschien doen ze dat nu niet."

Vaccinatiegraad

De Nationale Griepprikdag wordt georganiseerd door de Nederlandse Influenza Stichting. Het doel is om de vaccinatiegraad van de griepprik verder omhoog te krijgen. "Het is belangrijk, want jaarlijks sterven er mensen aan de griep", zegt Ted van Essen van de stichting. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terug naar kantoor: iedereen aan de griepprik?

In het bedrijfsleven ziet Van Essen inmiddels een ontwikkeling. "Er is vanuit bedrijven interesse om mensen die onmisbaar zijn te vaccineren", zegt hij. In Nederland zouden we meer kunnen doen om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. "In Engeland worden kinderen en jongeren ook gevaccineerd, want zij kunnen ouderen besmetten. Hier is dat niet het geval." 

Kosten

Op dit moment wordt een griepprik alleen verzekerd voor mensen in een risicogroep. Mocht je gezond zijn en toch de prik willen halen, dan kost je dat ongeveer 25 euro. Volgens Van Essen is het een goed idee om het te doen. "Met name mensen die werkuren slecht kunnen missen – zoals bijvoorbeeld zzp'ers – raad ik aan om het te overwegen."

Griepprik nuttig

Een griepprik nemen kan voor iedereen nuttig zijn. Dat zegt huisarts Renske van der Sande. "Je kunt minder snel griep krijgen en de kans dat je er ziek van wordt, is kleiner. Ook kun je minder snel andere mensen besmetten." Vanavond geeft ze verslaggever Annemarie Landman de prik. Je ziet het om 18.15 uur in EditieNL.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore