Ga naar de inhoud
Vrouwen = cocaïne

Taghi communiceerde in codetaal: 'Het was een extra beveiliging'

Gabriella Ader, podcastmaker Cocaïnekoorts NRC

Ridouan Taghi kon via zijn advocaat communiceren met de buitenwereld. Met speciale telefoons en codewoorden zou er een uitbraakpoging zijn gepland. De advocaat, tevens een neef van Taghi, is gisteren opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie is hij sinds maart meermaals urenlang op bezoek geweest.

"De organisatie van Taghi communiceerde veel via speciale PGP-telefoons", vertelt Gabriella Ader, maker van de podcast Cocaïnekoorts, aan EditieNL. Dit zijn telefoons die geschikt zijn om informatie mee te verzenden die geheim moet blijven. "Daarbij gebruiken ze namen die niet naar hen te herleiden zijn. Ze noemen elkaar bijvoorbeeld 'sir', dat is een groet die je veel voorbij ziet komen."

IJzers = wapen

De politie kwam erachter dat er andere woorden gebruikt werden om dingen te benoemen. "Zo wordt met een fiets bijvoorbeeld een vluchtauto bedoeld, of met het woord vrouwen cocaïne." Andere codewoorden waren ijzers, wat wapen betekent, petten in plaats van politie en pap was codetaal voor geld.

Aangehouden
Lees ook:
Aangehouden neef was Taghi's boodschapper, zegt OM

Gisteren is de neef van Taghi opgepakt terwijl de twee in de spreekkamer zaten bij de Extra Beveiligde Inrichting. De advocaat bezocht zijn cliënt en neef regelmatig. Tijdens deze bezoekjes en via de afgeschermde advocatenlijn werden onderwerpen als drugshandel, witwassen en ontsnappingspogingen besproken.

Zwaktepunt

Taghi en zijn neef konden elkaar zonder hinder ontmoeten vanwege hun advocaat-cliënt relatie. Gesprekken tussen advocaat en cliënt worden normaal gesproken niet afgeluisterd. Waarom zouden ze dan alsnog in codetaal communiceren? Volgens Mick van Wely, misdaadverslaggever bij de Telegraaf, was dit een soort extra beveiliging. "In principe zijn die gesprekken vertrouwelijk, maar als je weet dat je crimineel handelt, dan pas je daar toch wel op."

Dekker
Lees ook:
Dekker snapt verbazing over bezoek neef Taghi, 'mogelijk strengere regels'

Het praten door middel van briefjes, wat de neven deden, is volgens hem vergelijkbaar met het praten via de PGP-telefoons. "Daar zie je ook dat hij een eigen taal heeft. In Italië waren ze er ook heel beducht op, daar had je maxi-processen." Hierbij zaten honderden maffialeden achter de tralies. "Er is altijd een zwaktepunt, wanneer iemand een lang verhaal hield in de rechtbank kan daar ook codetaal in zitten."

Dit moet je weten over de zaak-Taghi

05:11
Bekijk ook: