Caraïben

Jeffrey traint voor de marathon op dek van schip: 'Duizelig van het rondjes rennen'

08 oktober 2021 16:12 Aangepast: 08 oktober 2021 17:36
Jeffrey wisselt elke twee kilometer van looprichting op het dek

Trainen voor de marathon is überhaupt al geen makkie, maar Jeffrey de Kramer maakt het zichzelf wel héél ingewikkeld. Hij doet dit op het bijna 100 meter lange dek van een schip op de Caribische Zee. Kortom: rondjes rennen tot hij dubbelziet. "M'n collega's verklaren me soms wel voor gek."

Jeffrey is 9 september vertrokken uit Nederland en dobbert sindsdien rond op de Caribische Zee. De 34-jarige man uit Capelle aan den IJssel werkt daar tijdelijk als materiaalinspecteur op het 182 meter lange schip Borealis.

Rennen op het dek

Hoewel hij zeven dagen per week twaalf uur per dag werkt, traint hij ook vijf keer per week voor de marathon. Maar omdat hij al weken geen land heeft gezien, is hij aangewezen op het helikopterdek van het schip. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hardloop je koppie leeg: 'Mijn drukke hoofd komt eindelijk tot rust'

Dat is allesbehalve ideaal, geeft hij toe. "Het dek is nog geen honderd meter lang, dus ik loop de hele tijd rondjes. Daar word je flink duizelig van. Het zijn maar heel kleine stukjes die ik rechtdoor kan lopen", vertelt Jeffrey aan EditieNL.

Het helikopterdek is nog geen honderd meter lang Het helikopterdek is nog geen honderd meter lang

Zijn tactiek: twee kilometer de ene kant op en vervolgens twee kilometer de andere kant op. "Het is fijn om m'n benen niet continu één kant op te laten lopen. Ik probeer ze zoveel mogelijk gelijkmatig te belasten. Elke week doe ik twee intervaltrainingen, twee herstelloopjes en één lange duurloop." 

Discipline

Hij wil het trainen niet uitstellen tot hij terug in Nederland is. "Ik was al lang aan het trainen en zit nu eindelijk op dit niveau. Dit is misschien wel m'n enige en laatste kans om de marathon onder de drie uur te lopen. Daarnaast heb ik dit nu eenmaal in m'n hoofd, en dan zorg ik ook dat het lukt. Linksom of rechtsom." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Addie gaat bijna 500 kilometer hardlopen: 'Mensen verklaren me voor gek'

Zijn collega's op het schip moeten er soms wel om lachen. "Ik ben een beetje de dorpsgek hier. Maar er is ook veel interesse en erkenning. Ik word regelmatig in de wandelgangen aangesproken door mensen die vragen hoe het gaat en hoeveel ik die dag heb gelopen."

Marathon

Voorlopig zit Jeffrey nog op zee, want het project duurt vermoedelijk nog zes tot acht weken. Dat betekent dat hij de marathon in Rotterdam, waar hij eigenlijk op hoopte, niet gaat halen. "Ik zal een nieuwe moeten uitkiezen. Misschien dat het die in Athene wordt, op 14 november. Of in december in Nederland."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore